Goldman Sachs: Το πετρέλαιο μπορεί να πέσει στα 20 δολ.

Πτωτικά κινούνταν οι τιμές του πετρελαίου αφού η Goldman Sachs αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το αργό, επικαλούμενη την παγκόσμια πλεονάζουσα προσφορά και τις ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας.

Ο διεθνής επενδυτικός οίκος εκτιμά πως το πλεόνασμα του πετρελαίου παγκοσμίως θα οδηγήσει σε νέα βουτιά τις τιμές ακόμα και έως τα 20 δολάρια το βαρέλι. Υπενθυμίζεται, στα χρόνια της ευφορίας , η Goldman Sachs εκτιμούσε ότι το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει έως τα 200 δολ. το βαρέλι μέχρι το 2010.

Το πετρέλαιο μπρεντ παράδοσης Οκτωβρίου υποχωρούσε νωρίτερα κατά 1 δολάριο στα 47,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κατέγραφε απώλειες 1,05 δολαρίων στα 44,87 δολάρια το βαρέλι.

Ενώ δεν είναι το βασικό σενάριο, εάν δεν επιτευχθούν οι προσπάθειες για ταχεία μείωση της παραγωγής οι τιμές μπορεί να υποχωρήσουν σε αυτό το επίπεδο για να μειώσουν την υπερπροσφορά, αναφέρει η Goldman, η οποία μείωσε τις εκτιμήσεις για το Brent και για το WTI έως το 2016.

“Η αγορά πετρελαίου εμφανίζει ακόμη περισσότερη υπερπροσφορά από εκείνη που περιμέναμε και πλέον πιστεύουμε ότι αυτή θα διατηρηθεί και το 2016”, αναφέρει ο Damien Courvalin της Goldman Sachs στη σχετική έκθεση. “Συνεχίζουμε να θεωρούμε πως η παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ θα λειτουργήσει ως πιθανή πηγή βραχυπρόθεσμης προσαρμογής της προσφοράς”.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την τιμή του αμερικανού αργού στα 48,10 δολάρια από τα 52 δολάρια το βαρέλι για το 2015 και στα 45 δολάρια από τα 57 δολάρια το βαρέλι για το 2016.

Η Goldman αναθεώρησε πτωτικά και τις εκτιμήσεις της για το πετρέλαιο μπρεντ στα 53,70 δολάρια από τα 58,20 δολάρια για το 2015 και στα 49,50 δολάρια από τα 62 δολάρια για το 2016.

Ωστόσο μέσα στο αλαλούμ των αναλύσεων η ΙΙΕ προβλέπει σε αντίθεση με τη Goldman Sachs ότι μπορει να υπάρξει μια μικρή αύξηση στην τιμή του πετρελαίου το 2016.

 

Δείτε επίσης

Πόσο θα πέσει η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης

Συναγερμός για “τοξικά” πετρελαιοκίνητα ΙΧ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ