Ανησυχία στις διεθνείς αγορές για τα “μαξιλάρια” της Fed

Αυξάνονται οι φωνές στις αγορές που φοβούνται ότι η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων θα τραβήξει το «μαξιλάρι» που προστατεύει από την πτώση στην… άβυσσο.

Μόλις προχθές η Παγκόσμια Τράπεζας έσπευσε να αντιταχτεί στην αλλαγή νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, προειδοποιώντας μάλιστα ανοιχτά ότι θα επικρατήσουν συνθήκες “πανικού και αναταραχής” στις αγορές από τη στιγμή που η FED πατήσει το κουμπί την ερχόμενη εβδομάδα με δραματικά αποτελέσματα για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ιστορικά, λένε αναλυτές πως η αύξηση επιτοκιων της Fed είναι η αρχή κρίσεων στις αγορές, που τρέφονται με τις φθηνές τρόμπες χρήματος από το κεντρικό τραπεζικό σύστημα τροφοδοτώντας κερδοσκοπικές φούσκες.

Ήδη επιφανείς οικονομολόγοι όπως ο Πολ Κρούγκμαν, ο Τζοζεφ Στίγκλιτς,  ο πρώην υπ. Οικονομικών των ΗΠα Λάρι Σάμερς, η κινεζική κυβέρνηση, αλλά και πανίσχυροι διεθνείς οργανισμοί και τράπεζες όπως το ΔΝΤ, η Goldman Sachs, και πολλοί αναλυτές διεθνώς, υποστηρίζουν πως το μείγμα τυχόν αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων και επιδείνωσης της κατάστασης στην Κίνα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ βαθιά πτώση άνω του 50% τις διεθνείς κεφαλαιαγορές τα επόμενα  χρόνια.

Με μεγάλη πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, ακολουθώντας εκείνην της Γουόλ Στριτ και την πτώση στις τιμές πετρελαίου. Στο τέλος ο βασικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2,51%, καταγράφοντας απώλειες 470,89 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 18.299,62 μονάδες.

Στα διλήμματα έρχεται να προστεθεί η υποβάθμιση της Βραζιλίας στην κατηγορία “σκουπίδια” από τον οίκο αξιολόγησης S&P εξαιτίας του αρνητικού συνδυασμού αύξησης του χρέους και της ύφεσης… αλλά ελληνικά.

 

Το ράλι των διεθνών χρηματιστηρίων σταμάτησε χθες στη Wall Street, η οποία έχασε τα κέρδη που είχε στην αρχή της συνεδρίασης και έκλεισε με υψηλές απώλειες.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 1,5% στις 16.254 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 1,4% στις 1.942 μονάδες και ο Nasdaq 1,2% στις 4.757 μονάδες.

Ο Paul O’Connor της Henderson Global Investors δήλωσε ότι η Κίνα ήταν αρκετά σαφής για την αντίδρασή της στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. «Η Κίνα είναι εκεί που πρέπει να ληφθούν οι μεγάλες αποφάσεις πολιτικής, που θα διαμορφώσουν (την οικονομία) για τα λίγα επόμενα τρίμηνα και χρόνια», δήλωσε.

Οι αξιωματούχοι της Fed θα αποφασίσουν στις 16-17 Σεπτεμβρίου, αν θα αυξήσουν τα αμερικανικά επιτόκια. Η Fed έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα, αλλά πολλοί επενδυτές και οικονομολόγοι αναφέρουν ότι είναι λιγότερο βέβαιοι τώρα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το κρύο ζέστη στις αγορές πάντως παραμένει όσο διατηρούνται οι αβεβαιότητες.

 

Δείτε επίσης

FT: Το φαινόμενο της “πεταλούδας” και η Ελλάδα

Ποντάρει στις διεθνείς “ενέσεις” το χρηματιστήριο

Ελπίδες στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες ντοπάρουν τις αγορές

G20: Ένα βήμα μπρος… δυο βήματα πίσω η ανάκαμψη – ΒΙΝΤΕΟ

Βαρίδια made in China πιέζουν ξανά τις αγορές

Σόιμπλε: Κίνδυνος νέας φούσκας από την ΕΚΤ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ