Η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών αεροδρομίων περνά από την Έσση

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για την ταχεία ιδιωτικοποίηση μέρους της κρατικής περιουσίας. 14 αεροδρόμια αναμένεται να παραχωρηθούν στη Fraport. Εκπρόσωποι της Αριστεράς στο τοπικό κοινοβούλιο της Έσσης αντιδρούν.

Η γερμανική εταιρεία Fraport βρίσκεται πίσω από κάθε πτυχή της λειτουργίας του διεθνούς αεροδρομίου της Φραγκφούρτης στο κρατίδιο της Έσσης, ενός υποδειγματικού αεροδρομίου στον τομέα της ασφάλειας των αερομεταφορών, αλλά και ενός από τους πλέον κερδοφόρους γερμανικούς επενδυτικούς ομίλους. Το δυνατό του σημείο είναι τα πρωτοπόρα συστήματα ασφαλείας «Made in Germany», η υψηλή τεχνογνωσία, το επιτυχημένο διαχειριστικό «know-how» αλλά και το κερδοφόρο εμπορικό του τμήμα, που προσελκύει πλήθος μεγάλων ονομάτων του διεθνούς επιχειρηματικού κόσμου. Το ένα τρίτο των κερδών του το 2014 προήλθε από φόρους, με τα έσοδα να ανέρχονται στα 251,8 εκατομ. ευρώ.

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της Fraport, ενός περιζήτητου επενδυτή ανά τον κόσμο. Ο γερμανικός κολοσσός καλείται πλέον να αναλάβει δράση και στην Ελλάδα, εάν βέβαια όλα προχωρήσουν βάσει των αρχικών σχεδιασμών. Έτσι 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια αναμένεται να παραχωρηθούν στη Fraport, η οποία θα κατέχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης για πάνω από 40 χρόνια. Ωστόσο η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιη και επωφελής, τουλάχιστον από γερμανικής πλευράς. Αρκετά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, ενώ το κλίμα πολιτικής και δημοσιονομικής αβεβαιότητας δυσχεραίνει την κατάσταση.

Αναμένοντας μεγάλα κέρδη

Σε τουριστικά νησιά, όπως η Ρόδος, η Μύκονος, η Σάμος ή η Σαντορίνη ο εγχώριος επιχειρηματικός κόσμος αναμένει πάντως ήδη ότι θα δοθούν νέες ευκαιρίες μέσω της δημιουργίας εμπορικών καταστημάτων εντός των αναβαθμισμένων αεροδρομίων. «Είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει στην Φραγκφούρτη διεθνώς και να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία ώστε να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τα αεροδρόμια. Φυσικά και εμείς θέλουμε να έχουμε κέρδη από την όλη διαδικασία» αναφέρει ο Στέφαν Σούλτε, διευθύνων σύμβουλος της Fraport AG.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι τo μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Fraport ανήκει στο κράτος. Ειδικότερα μάλιστα το 51% ανήκει στο κρατίδιο της Έσσης καθώς και στον δήμο Φραγκφούρτης.

Ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός του κρατιδίου, Φόλκερ Μπούφιερ χαιρετίζει θερμά το νέο άνοιγμα της Fraport, διότι, όπως αναφέρει, μια τέτοια κίνηση ενισχύει τη θέση και του ίδιου του γερμανικού αερολιμένα διεθνώς. Ομοίως βλέπει το όλο θέμα και ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στην τοπική βουλή, Τόρστεν Σέφερ Γκούμπελ. «Μόνο προς τα συμφέροντά μας μπορεί να είναι ένα τέτοιο επενδυτικό άνοιγμα της Fraport. To θέτω ευθέως: η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και υποδομές. Εδώ και χρόνια λέμε ότι χρε��άζονται περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Τώρα επιτέλους ήρθε η ώρα».

Η Aριστερά στη Γερμανία κατά της πώλησης των ελληνικών αεροδρομίων

Από την άλλη πλευρά οι εκπρόσωποι των Πρασίνων στο κοινοβούλιο της Έσσης βλέπουν το θέμα από μία κάπως διαφορετική σκοπιά, καταλήγωντας όμως στο συμπέρασμα ότι οι επενδυτικές δραστηριότητες της Fraport στην Ελλάδα συμφέρουν εν τέλει και την τοπική κοινωνία της Έσσης και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Σύμφωνα με τον βουλευτή των Πρασίνων Φρανκ Κάουφμαν το επενδυτικό άνοιγμα της Fraport θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση της εναέριας κυκλοφορίας πάνω από το γερμανικό κρατίδιο και ειδικότερα πάνω από την πόλη της Φραγκφούρτης, που επιβαρύνεται ήδη αρκετά. «Μήπως θα έπρεπε να επενδύσει κανείς και σε άλλες περιοχές της κεντρικής Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης όπου η εναέρια κυκλοφορία αυξάνεται;», διερωτάται.

Από την άλλη πλευρά επικριτική στάση τηρεί το κόμμα της Αριστεράς, το οποίο τίθεται ανοιχτά κατά μιας μακροχρόνιας επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ Fraport και ελληνικής κυβέρνησης για την παραχώρηση των συγκεκριμένων 14 ελληνικών αεροδρομίων. Σύμφωνα με τους βουλευτές του κόμματος δεν είναι σωστό μία γερμανική κρατική εταιρεία να αντλεί οφέλη από την «ελληνική μιζέρια». Τα ελληνικά αεροδρόμια θα μπορούσαν κάλλιστα να λειτουργήσουν επικερδώς υπό τη διαχείριση του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με τον Χέρμαν Σάους, επικεφαλής της τοπικής Κ.Ο. της Αριστεράς: «Πρώτα απ´όλα η Ελλάδα έχει πολλά περισσότερα αεροδρόμια. Εκτός από τα προσοδοφόρα 14, τα υπόλοιπα 30 που είναι ζημιογόνα θα παραμείνουν στο ελληνικό δημόσιο». Για τον γερμανό πολιτικό πρόκειται για ένα αντιπαραγωγικό επενδυτικό μοντέλο, που εν τέλει ζημιώνει το ελληνικό κράτος αντί να το βοηθά να ορθοποδήσει και να αποπληρώσει τα χρέη του.

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε επίσης

ΤΑΙΠΕΔ: Ανέφικτος ο στόχος του 2015 για τις ιδιωτικοποιήσεις

Bloomberg: Οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα θα χρειαστούν δεκαετίες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ