Ελπίδες στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες ντοπάρουν τις αγορές

Οι νέες ενέσεις στήριξης από Πεκίνο ενισχύουν τις ασιατικές αγορές με οδηγό το «ριμπάουντ» στο χρηματιστήριο του Τόκιο, στέλνοντας μήνυμα σε όλες τις αγορές διεθνώς.

Ο δείκτης  Νikkei έκλεισε με κέρδη της τάξης άνω του  7%, περνώντας πάλι σε θετικό έδαφος για το έτος. Υπενθυμίζεται ότι οι πιέσεις που δέχτηκαν χτες οι ιαπωνικές μετοχές, διέγραψαν όλα τα ετήσια κέρδη για το δείκτη αναφοράς. Ο ευρύτερος Topix κατέγραψε κέρδη άνω του 6 % στις 1.497 μονάδες.

Οι μετοχές και τα νομίσματα της ευρύτερης περιοχής διαπραγματεύονταν υψηλότερα, αντιδρώντας από τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκαν χτες, απόρροια των στοιχείων για το εμπορικό ισοζύγιο στην Κίνα. Το χτεσινό ράλι στη Wall Street σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομίας της Κίνας, επέδρασαν θετικά στις σημερινές συναλλαγές.

Στον απόηχο, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα σημειώνει κέρδη 2,3% και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύεται 3,15%. Το αγοραστικό ενδιαφέρον στηρίζεται και από αγορές που κάνει το ίδιο το Πεκίνο, σύμφωνα με αναλυτές. Στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, ο δείκτης Kospi στη Ν. Κορέα ενισχύεται 2,83%, ο Sensex στην Ινδία σημειώνει άνοδο 1,21% και ο TWII στην Ταΐλάνδη έκλεισε με κέρδη της τάξης του 3,5%. Θετικά κινήθηκε και το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ. Ο δείκτης ASX 200 κατέγραψε άνοδο 1,8%.

Μια σειρά κυβερνητικών μέτρων για τον περιορισμό της κερδοσκοπίας περιόρισε τον όγκο συναλλαγών στην Κίνα φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, έναν μήνα παραδοσιακά χαμηλού τζίρου λόγω των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει διαθέσει 1,5 τρισ. γιουάν (236 δισ. δολάρια), στην προσπάθειά της να στηρίξει τη χρηματιστηριακή αγορά το τελευταίο τρίμηνο που αυτή κατρακυλά, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται έκθεση της Goldman Sachs.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τη φορολογία στα μερίσματα για τους επενδυτές που διακρατούν τις μετοχές τους για περισσότερο από ένα έτος, σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Η ανακοίνωση έγινε χθες λίγες ώρες μετά από την πρόταση των ρυθμιστικών Αρχών να καθιερώσουν έναν αυτόματο μηχανισμό περιορισμού των συναλλαγών (σε περίπτωση σημαντικής μείωσης) του βασικού δείκτη CSI300, που θα βοηθά να σταθεροποιείται η αγορά. Οι κινήσεις αυτές έγιναν επιπλέον των μέτρων, που ήδη έχει καθιερώσει το Πεκίνο, για τον περιορισμό των συναλλαγών στους προθεσμιακούς δείκτες και σε παράγωγα προϊόντα.

«Η κίνηση των Αρχών μπορεί ασφαλώς να περιορίζει τη συχνότητα των συναλλαγών κάποιων μεγάλων επενδυτών και να βοηθά στη σταθεροποίηση της αγοράς», δήλωσε αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Guodu Securities. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μόνο μία βιώσιμη ανάκαμψη μπορεί να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Οι τιμές των μετοχών ανέκαμψαν καθώς υπήρξε παρέμβαση από επενδυτές με κρατική στήριξη, σύμφωνα με χρηματιστές. Η «εθνική ομάδα», όπως αποκαλούνται οι κρατικοί φορείς που παρεμβαίνουν για τη στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς, αγόρασαν μετοχές αξίας περίπου 600 δισ. γουάν τον Αύγουστο, με το συνολικό ποσό των αγορών να αντιστοιχεί τώρα στο 9,2% των ελεύθερα διαπραγματεύσιμων μετοχών, σημείωσαν αναλυτές της Goldman Sachs σε χθεσινή έκθεσή τους.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι είναι υπερβολική η ανησυχία των επενδυτών σχετικά με το τι θα συμβεί, όταν η κινεζική κυβέρνηση αρχίσει να περιορίζει το χαρτοφυλάκιό της αυτό, αναφέροντας τις προηγούμενες εμπειρίες από το Χονγκ Κονγκ και τις ΗΠΑ.

Ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έχει κάνει βουτιά 41% από το υψηλό επίπεδο του Ιουνίου, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί χρηματιστηριακή αξία 5 τρισ. δολαρίων, καθώς οι επενδυτές έφευγαν από την αγορά εν μέσω ενδείξεων ότι εντείνεται η εξασθένηση της κινεζικής οικονομίας.

Για να σταματήσουν την πτώση, οι κινεζικές Αρχές εφοδίασαν μία κρατική υπηρεσία με πάνω από 400 δισ. δολάρια για αγορές μετοχών, απαγόρευσαν τις πωλήσεις από τους μεγάλους μετόχους των εταιρειών και ζήτησαν από τις κρατικές εταιρείες να αγοράζουν μετοχές. Η βουτιά των μετοχών, σε συνδυασμό με την αιφνιδιαστική υποτίμηση του γουάν, αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η παρέμβασή της στην αγορά συναλλάγματος ήταν ένας από τους λόγους για την μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της και ότι οι όποιες διακυμάνσεις στο μέλλον θα είναι «φυσιολογικές».

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας, τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, μειώθηκαν κατά 93,9 δισ. δολάρια τον Αύγουστο στα 3,557 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η κεντρική τράπεζα.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων ήταν επίσης αποτέλεσμα των διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Πρόσθεσε επίσης στην ανακοίνωση ότι η κινεζική οικονομία μπορεί να διατηρήσει μέτριο προς υψηλό ρυθμό ανάπτυξης μακροπρόθεσμα και ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει μακροπρόθεσμα πλεονασματικό.

Δείτε επίσης

G20: Ένα βήμα μπρος… δυο βήματα πίσω η ανάκαμψη – ΒΙΝΤΕΟ

Προειδοποίηση Λαγκάρντ για την αστάθεια των ασιατικών αγορών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ