Οι ελληνικές τράπεζες παραδίδουν τα σχέδιά τους για τα stress test

Στη δεύτερη και κρισιμότερη φάση της εισέρχεται η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς ολοκληρώνεται η αποστολή των business plan στη Φρανκφούρτη και ανοίγει η αυλαία της περιόδου άτυπης διαβούλευσης, στη διάρκεια της οποίας η ελληνική πλευρά θα έχει περιορισμένη δυνατότητα τοποθέτησης για επιμέρους μεθοδολογικά θέματα.

Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι τράπεζες οφείλουν ως τις 4 Σεπτεμβρίου να αποστείλουν τα business plan, με τις εκτιμήσεις τους για την πορεία καταθέσεων, χαρτοφυλακίου δανείων, επιτοκίων και τιμών ακινήτων κατά την τριετία 2015-17.

Τα σχέδια έχουν ήδη αποσταλεί ή αποστέλλονται σήμερα, και σύμφωνα με πληροφορίες εμπεριέχουν την εξής πρωτοτυπία: για πρώτη φορά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμφώνησαν σε κοινές μακροοικονομικές παραδοχές για το βασικό σενάριο, που κοινοποίησαν στον εποπτικό μηχανισμό.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουν παραπλήσιες ή ταυτόσημες εκτιμήσεις για την πορεία καταθέσεων, επιτοκίων και τιμών εμπορικών και οικιστικών ακινήτων κατά την τριετία 2015-17.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κοινές παραδοχές των τραπεζών, ως προς το ονομαστικό ΑΕΠ, αποκλίνουν από αυτές της ΕΚΤ για το βασικό σενάριο καθώς προβλέπουν χαμηλότερη ύφεση φέτος και το 2016 και ηπιότερη ανοδική αντίδραση το 2017. Οι αποκλίσεις θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα, με την ΕΚΤ, βέβαια, να έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στα stress test.

Πηγή: euro2day.gr

 

Δείτε επίσης

Ντράγκι: Η ΕΚΤ απέτρεψε “κούρεμα” των ελληνικών καταθέσεων

Bloomberg: Ποιος ποντάρει τώρα τις προοπτικές του στην Κίνα;

Bloomberg: Απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών σκέφτεται ο Ντράγκι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ