Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις για το ελληνικό χρέος

Σε επίπεδα ρεκόρ επενδυτικού κινδύνου βρίσκεται το ελληνικό χρέος στην παγκόσμια κατάταξη όπως δείχνει η σχετική λίστα που κυκλοφορεί στις διεθνείς αγορές.

Η Bank of America έχει διαμορφώσει έναν Παγκόσμιο Άτλαντα σε ένα ενεργό πολύχρωμο γράφημα που καταγράφει τις χώρες με το πιο ριψοκίνδυνο όγκο δημόσιου χρέους, βάσει είναι ένας χάρτης του δημόσιου χρέους πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

Ο χάρτης χρησιμοποιεί τις τιμές παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων που κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές, όπως τα ασφάλιστρα κινδύνου (credit-default swaps – CDS) τα οποία θεωρούνταν όπλο στη φαρέτρα αρκετών κερδοσκόπων, τα οποία πληρώνουν σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους.

 

Δείτε το γράφημα στο Business Indider

 

Η Ελλάδα είναι «hot spot» στον χάρτη αυτό, καθώς βρίσκεται στη δεύτερη θέση κινδύνου μετά την Βενεζουέλα, με την Ουκρανία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο να ακολουθούν.  Τελευταίες στην κατάταξη επικινδυνότητας η Γερμανία, η Ελβετία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος υπολογίζεται στα 60 τρισ. δολάρια όπως φαίνεται στο γράφημα της ιστοσελίδας Visual Capitalist.

Το μεγαλύτερο χρέος έχουν οι ΗΠΑ με ποσοστό που αγγίζει το 29.05% του γενικού συνόλου. Δεύτερη είναι η Ιαπωνία που το ποσοστό της να αγγίζει σχεδόν το 20% ενώ στη τρίτη θέση με 6,25% είναι η Κίνα. Μεγάλο είναι το πρόβλημα στην Ευρώπη όπως αποτυπώνεται στο γράφημα, καθώς 7 από τις 15 χώρες με το μεγαλύτερο χρέος προέρχονται από τη Γηραιά Ήπειρο.

Η Ελλάδα να κατέχει ένα ποσοστό της τάξης του 0,71%. Παρολ’αυτά το ελληνικό δημόσιο χρέος χαρακτηρίζεται ως το δεύτερο πιο επενδυτικά επικίνδυνο σε παγκόσμια κλίμακα, μετά από αυτό της Βενεζουέλας.

Τα στοιχεία προέρχονται από το ΔΝΤ και αποτυπώνουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνει τα νοικοκυριά ή το εταιρικό χρέος.

 

 

Δείτε επίσης

Η Ελλάδα του χρέους στην ευρωζώνη της αστάθειας

Ξεκινάει το τρίτο μνημόνιο με 26 δισ. ευρώ στη σέντρα

Λαγκάρντ: Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός η συμφωνία

ΔΝΤ: Πρώτα ελάφρυνση χρέους και μετά συμμετοχή στο τρίτο πακέτο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ