Το Bloomberg εξηγεί: Γιατί φοβάται η ευρωζώνη το Grexit

Στο ερώτημα γιατί τρελαίνεται η Ευρώπη και ο πλανήτης για τη «μικρή» Ελλάδα και… σπαταλά τόσο χρόνο μπροστά στο Grexit,  απαντά το Bloomberg.

Για να καταλάβουμε γιατί η Ευρώπη έχει επενδύσει τόσο πολύ χρόνο και προσπάθειες για να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, αρκεί να θυμηθούμε την ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πριν από τρία χρόνια.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ζώνης του ευρώ τον Ιούλιο του 2012, ο Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να κρατήσει την περιοχή ενωμένη στο κοινό νόμισμα και ότι η ένταξη είναι αμετάκλητη.

Ο κίνδυνος υπονόμευσης αυτού του μηνύματος μπορεί να εξηγήσει γιατί μια χώρα που  αποτελεί λιγότερο από το 2% της παραγωγής του μπλοκ του ευρώ προκαλεί τέτοια ένταση υπομονής για τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους αξιωματούχους της ζώνης του ευρώ. Μπορεί επίσης να προστατεύουν την Ελλάδα, η οποία έχει πληθυσμό μικρότερο από εκείνο του Οχάιο, από τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, χρεοκοπίας δηλαδή και μιας εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

«Έχει επενδυθεί τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο στη διατήρηση της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της», δήλωσε Έλβιν ντε Γκροτ επικεφαλής οικονομολόγος στην Rabobank International στην Ολλανδία. «Πράγματι, εάν επιτρέπουμε να βγει εκτός από το ευρώ η Ελλάδα, με έναν τρόπο που καθιστά σαφές στην αγορά ότι η ευρωζώνη δεν μετρά πλέον ως σύνολο, τότε πολλά θα αλλάξουν στις αγορές και η κατάσταση δεν θα είναι πλέον αναστρέψιμη».

Μια αποτυχία να κρατηθεί η Ελλάδα στην νομισματική ένωση των 19 κρατών-μελών ενέχει τον κίνδυνο να ξεκινήσει μια σπέκουλα για την πιθανότητα να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες στο μέλλον, θέτοντας μια υπαρξιακή απειλή για το σχέδιο του ευρώ.

Ακριβώς όπως συνέβη πριν από την ομιλία Ντράγκι το 2012, οι αποδόσεις που ζητούσαν οι επενδυτές για να κρατήσουν κρατικά ομόλογα πήγαν στα ύψη, απειλώντας την ανάκαμψη των οικονομιών και τη σταθερότητα των αγορών διεθνώς, καταλήγει το Bloomberg. Το μήνυμα από τις αγορές είναι ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για την Ελλάδα και τους εταίρους της, ώστε να πραγματοποιηθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο. «Το γεγονός ότι βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι θετικό μήνυμα», δήλωσε ο οικονομολόγος της Rabobank.

Σαθρό υπόβαθρο

Όμως, το υπόβαθρο είναι σαθρό διεθνώς, αν δούμε πέρα κι από την ευρωζώνη. Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει καταφέρει να γιατρέψει τις πληγές της από το κραχ και την μεγάλη ύφεση που ξέσπασε το 2007-8, με την κατάρρευση των subprime (δανείων των φτωχών) και της Lehman Brothers στις ΗΠΑ που άπλωσε την μόλυνση σε όλον τον πλανήτη και όλοι φοβούνται ένα νέο ντόμινο, αναφέρουν αναλυτές.

 

«Είναι λάθος να πιστεύει κάποιος ότι ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας δεν θα είχε επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο (…) Η πρόκληση για τους Ευρωπαίους, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς – το ΔΝΤ- είναι να δείξουν αρκετή ευελιξία», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Στη σύνοδο κορυφής του G7 στη Δρέσδη, Ομπάμα και Λιου είχαν έντονο άγχος για το «ελληνικό δράμα» πιέζοντας τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε για συμφωνία με… «light λιτότητα».

Τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνουν την αδυναμία στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες χώρες. Επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης η ανάκαμψη δεν λέει να στρίψει… από τη γωνία, όπως διαβεβαιώνουν κάθε χρόνο οι ηγέτες του G7, αφού ακόμα και η όποια ανάταση αποδεικνύεται αναιμική και επισφαλής.

Φρένο

Τα στοιχεία για τις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνουν «φρένο» στην ανάπτυξη της οικονομίας στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015 και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Βελτιωμένα αλλά ασταθή ήταν τα στοιχεία από τη Γαλλία και την Ιαπωνία, αλλά και την Ιταλία, όπου το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε για πρώτη φορά από το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Στην ευρωζώνη παρά το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» («εκτύπωση» χρήματος) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τη σημαντική υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων σημαντικών νομισμάτων, η ανάπτυξη είναι ασθενική, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Εάν σε αυτά προστεθεί και η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, που δεν εξετάζει ο ΟΟΣΑ, όλα δείχνουν ότι η ρίζα των αναταράξεων στο αεροπλάνο της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε βαθύτερες αιτίες από την ασθενή Ελλάδα.

Οι παράγοντες αποσταθεροποίησης βρίσκονται στην παραγωγή και ιδιαίτερα στην απροθυμία για επενδύσεις, οι οποίες δεν ανακάμπτουν με τίποτα, όσο δεν προβλέπονται ικανοποιητικές κερδοφορίες. Οι εταιρείες προτιμούν να διοχετεύουν τα ρευστά διαθέσιμα που έχουν συσσωρεύσει από προηγούμενα κέρδη σε κερδοσκοπικά παιχνίδια στα χρηματιστήρια.

Το παγκόσμιο σύστημα ψάχνει τρόπους διεξόδου χωρίς αποτέλεσμα, επιμένοντας στη λιτότητα σε Ανατολή και Δύση, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, τακτική και στρατηγική.

Δείτε το αρχείο του ΟΟΣΑ με τους σχετικούς πίνακες

 

Δείτε επίσης:

Financial Times: Τελεσίγραφο στην Αθήνα για συμφωνία ή “Σχέδιο B'”

Ολόκληρο το έγγραφο με την πρόταση των δανειστών για την Ελλάδα

Παρέμβαση της Αριστερής Πλατφόρμας προαναγγέλλει ο Λαπαβίτσας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ