Reuters: Η Αθήνα προτείνει αύξηση ορίου ηλικίας για σύνταξη στα 67

Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν  στη νέα πρόταση της Ελλάδας υπάρχει προσφορά για σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

Επίσης για το ΦΠΑ προτείνει βασικό συντελεστή ΦΠΑ στο 23%, ΦΠΑ 13% σε ενέργεια και τρόφιμα και ΦΠΑ 6% για φάρμακα και βιβλία.

Επίσης στο συνταξιοδοτικό προτείνει «εξορθολογήσει» διάφορες εξαιρέσεις οι οποίες υπάρχουν σήμερα. Σύμφωνα με το Reuters, χρειάζονται περισσότερες ημέρες για να υπάρξουν διευκρινίσεις επί της πρότασης, οπότε δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα τελική συμφωνία με την Ελλάδα.

Όλοι κάνουν λόγο πάντως όμως για μια καλή βάση  ώστε να επιτευχθεί συμφωνία τις επόμενες ημέρες.

Το τελευταίο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες διάσωσης, προβλέπει εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το συνταξιοδοτικό, αρχής γενομένης το 2016, δήλωσαν στο Dow Jones Newswires δύο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, για το 2015 οι προτάσεις προβλέπουν περικοπές αξίας 0,4% του ΑΕΠ, κοντά στον στόχο που απαιτούν οι πιστωτές της Ελλάδας.

Εάν οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιωθούν από τους πιστωτές, θα είναι ένα μεγάλο βήμα για να λυθεί το τετράμηνο αδιέξοδο μεταξύ των δύο πλευρών, για την οικονομική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι οι πιστωτές έχουν επιμείνει για ετήσιες περικοπές τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει προς το παρόν αντιταχθεί σε αυτές τις περικοπές.

 

Δείτε επίσης:

Welt: Η ΕΕ επαινεί τις νέες προτάσεις της Αθήνας

“Το δίλημμα που θα αντιμετωπίσει η Μέρκελ” – Όλο το άρθρο Βαρουφάκη στη FAS

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ