Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για να μη μειωθούν οι συντάξεις

Αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και κατάργηση των πρόωρων συντάξεων σε βάθος 3-4 ετών περιέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο της νέας ελληνικής πρότασης προς τους θεσμούς για να μην μειωθούν οι συντάξεις.

Η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει την ακύρωση της μείωσης εισφορών, που θεσμοθετήθηκε πριν από έναν χρόνο, σε μια προσπάθεια περιορισμού τότε του μη μισθολογικού κόστους.

Συγκεκριμένα, πέρυσι τον Ιούλιο είχαν «πέσει» 2,9% οι εργοδοτικές εισφορές, ενώ 1% είχαν μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως από μια ενδεχόμενη επαναφορά στα επίπεδα προ Ιουλίου 2014, το ΙΚΑ θα κερδίσει περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Επιβάρυνση

Το μέτρο σημαίνει επιβάρυνση για τον εργοδότη της τάξης των 300 ευρώ ετησίως για κάθε εργαζόμενο με μηνιαίο μισθό 750 ευρώ, ενώ για τον εργαζόμενο συνιστά έμμεση μείωση του μισθού του κατά 1%. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ελληνικό πακέτο προτείνει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών 1% και ακύρωση της «έκπτωσης» των εργοδοτικών εισφορών.

Υπενθυμίζεται πως στα σενάρια που επεξεργαζόταν η ελληνική πλευρά ήταν και η αύξηση 1% των εισφορών υπέρ του κλάδου υγείας στις κύριες συντάξεις (από 4% στο 5%) ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 240 εκατομμύρια από τη δαπάνη προς τον ΕΟΠΥΥ.

Πρόωρες συντάξεις

Στο «μέτωπο» των πρόωρων συντάξεων η ελληνική πλευρά φαίνεται πως δέχεται την κατάργηση των ενδιάμεσων – ειδικών ορίων ηλικίας σε βάθος 3-4 ετών.

Οι κατηγορίες που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από ένα τέτοιο σενάριο είναι οι μητέρες κάτω των 55 ετών σήμερα, οι μισθωτοί κάτω των 58 ετών που έχουν 35 χρόνια ασφάλισης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες κάτω των 60 με 35 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως οι δανειστές ζητούν φραγμό από 1/7/2015 ενώ η ελληνική πλευρά θέλει περίοδο προσαρμογής από 1/1/2016.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Διαψεύδει ο Μάρδας το δημοσίευμα της FAS για τις συντάξεις – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ