Τι είπε ο Βαρουφάκης μετά το Eurogroup – ΒΙΝΤΕΟ

Μία συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση παρουσίασε η ελληνική αντιπροσωπία στο Eurogroup, η οποία, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, «εφόσον γίνει αποδεκτή θα δώσει τέλος στο ελληνικό δράμα και στην ελληνική κρίση».

«Εξηγήσαμε ότι οι δύο πλευρές έχουν έρθει αρκετά κοντά, τουλάχιστον όσον αφορά στα δημοσιονομικά», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Στην τοποθέτησή μας εξηγήσαμε ότι η πολιτική ευθύνη είναι όλων των υπουργών Οικονομικών και των ηγετών της Ε.Ε., για να βρεθεί η λύση. Δυστυχώς η προεδρία του Eurogroup επέλεξε να επικεντρωθεί στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς και όχι όλων των πλευρών», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε:

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει προσαρμογές, δεν υπάρχει αμφιβολία. Το ερώτημα είναι τι προσαρμογές. Η Ελλάδα έχει κάνει τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές των τελευταίων 200 ετών».

«Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία και ελληνική κοινωνία είναι βαθιές και πραγματικές μεταρρυθμίσεις και αυτές παρουσιάσαμε. Εξήγησα στους ομολόγους μου στο Eurogroup ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ» τόνισε και πρόσθεσε:

«Δώσαμε μεγάλη σημασία, παρακαλέσαμε θερμά επιτέλους να δώσουν έμφαση στην πολύ μεγάλη διάφορα μεταξύ μεταρρυθμίσεων που χτυπούν τις παθογένειες από τις περικοπές. Οι περικοπές δεν αποτελούν μεταρρύθμιση».

Όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, «μία από τις μεγάλες αγωνίες των εταίρων είναι ότι το ελληνικό δημόσιο ίσως κάποια στιγμή πάλι επιστρέψει στον εκτροχιασμό των προϋπολογισμών».

«Μοιραστήκαμε τις αγωνίες των συναδέλφων μας και κάναμε μία καινοτόμα πρόταση», τόνισε και κατέληξε:

«Η ελληνική κυβέρνηση διαισθανόμενη πλήρως την ιστορική ευθύνη, κάλεσε στο Eurogroup τους εταίρους μας να προβούμε όλοι μαζί σε μια πολύ γρήγορη αποτελεσματική διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών οικονομικών ή πιο αποτελεσματικά σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Ο χρόνος που απομένει δεν είναι πολύς αλλά είναι αρκετός».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «έχουμε προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις» ενώ σημείωσε ότι «το Eurogroup δεν είναι το φόρουμ που μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση».

«Το ότι κάποιοι δεν αναγνωρίζουν ότι έχουμε κάνει προτάσεις σημαίνει ότι η Ε.Ε. πάσχει από ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα διαλόγου και διαφάνειας. Είναι ένα θέμα που πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ευρείας συζήτησης» υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Όταν πασχίζεις για το καλό σενάριο, όταν πασχίζει να βάλεις στο τραπέζι της συζήτησης εποικοδομητικές προτάσεις δεν εμπλέκεσαι σε καταστροφολογικά σενάρια».

Ερωτηθείς αν πρέπει το ΔΝΤ να συμμετέχει στη συμφωνία απάντησε:

«Όταν είσαι δανειζόμενος δεν επιλέγεις τους πιστωτές σου. Το ερώτημα εάν το ΔΝΤ με τις θέσεις που έχει και δεδομένου ότι το καταστατικό του απαγορεύει να συμμετέχει σε πρόγραμμα όπου το χρέος δεν είναι βιώσιμο, θα έπρεπε να υποβληθεί σε αυτούς».

Παράλληλα αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup μετά το τέλος της συνεδρίασης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Ντάισελμ��λουμ είναι υπεύθυνος για τη δική του κρίση».

 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

 

.

 

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Περιμένουμε απτές και ρεαλιστικές προτάσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Μοσκοβισί: Απομένει λίγος χρόνος για να αποφύγουμε τα χειρότερα – ΒΙΝΤΕΟ

Ντάισελμπλουμ: Δυστυχώς έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ