Βαρουφάκης: Δεν θα γίνουμε “yes man” και “yes woman” – ΒΙΝΤΕΟ

“Φτάνουμε στο σημείο που η ηγεσία της Ευρώπης θα πρέπει να πάρει αποφάσεις για την Ευρώπη” επεσήμανε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το Ηράκλειο, χαρακτηρίζοντας λογική την ελληνική πρόταση. 

“Δεν υπάρχει χώρα στην παγκόσμια ιστορία που καπιταλισμού που να έχει επιβληθεί λιτότητα για τόσα χρόνια” τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι  “κανείς απο τους δανειστές δεν πιστεύει οτι με τους όρους που μας προτείνουν οτι θα καταφέρουμε να τους αποπληρώσουμε. Προσποιούνται. Ε, δεν θα το κάνουμε αυτό. Δεν θα πούμε ψέματα στους λαούς της Ευρώπης”.

“Δεν είναι ότι δεν φοβόμαστε. Άλλά άλλο να φοβάσαι και άλλο να είσαι έρμαιο του φόβου. Ξέρουμε να λέμε “ναι” σε λογικές προτάσεις. Δεν θα γίνουμε “yes man” και “yes woman”. 

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το κόψιμο των συντάξεων δεν αποτελεί μεταρρύθμιση.”Η Ελλάδα χρειαζεται μεταρρυθμίσεις, υπαρχουν παθογένειες σε δημόσιο και ιδιωτικο τομέα. Προτείνουμε ανεξάρτητη αρχή για τη φορολογία. Αυτο ειναι μεταρρύθμιση. Δεν είναι να αυξήσεις το ΦΠΑ ή να κόψεις συντάξεις. Αυτό ειναι χασαπική”

Για τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου

Όσον αφορά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: “Ήταν μια μεγάλη νίκη αυτό. Μας κατηγορούν οι μαζορέτες του Μνημονίου οτι υπογράψαμε μνημόνιο. Την επόμενη μέρα οι θεσμοί ήθελαν να επιστρέψουμε στο κάθεστως της τρόικας. Να γεμίσουν αεροπλάνα με τεχνοκράτες και να έρθουν στην Ελλάδα. Το απορρίψαμε. Καμια διαπραγμάτευση δεν έγινε στην Αθήνα. Δεν μπήκαν σε κανένα Υπουργείο ποτέ”. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος σε προηγούμενες πρακτικές έκανε λόγο για υπερασπιστές της τρόικας που ασέλγησαν στον ελληνικό λαό. “Σαν μαυραγορίτες της κατοχής που τότε φώναζαν “βάστα Ρόμελ” σημερα φωνάζουν “βάστα τρόικα”. Στην πραγματικότητα τους τρώνε οι τύψεις για την ασέλγεια που έπραξαν στον ελληνικό λαό”, είπε.

Αν θέλουν ταπείνωση θα πρέπει να θυσιάσουν την Ενότητα της Ευρώπης

Όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων από εδώ και πέρα και σχολιάζοντας την ασφυκτική πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση από την πλευρά των δανειστών,  ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: “Θα συνεχίσουμε σε επίπεδο Υπουργών και Αρχηγών Κρατών. Θα έχουν οι εταίροι την πιο λογική πρόταση. Αν θέλουν ταπείνωση θα πρέπει να θυσιάσουν την ενότητα της Ευρώπης”.

Μετά το πέρας της ομιλίας του ο κ. Βαρουφάκης, απάντησε σε σειρά ερωτήσεων που έθεσε ο κόσμος. “Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για τα φάρμακα, για τα είδη πρώτης ανάγκης, ακόμα και…κομήτης να μας χτυπήσει…αλλά το ευρώ δεν μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης”, σημείωσε ξεκαθαρίζοντας ότι η παραμονή στην ευρωζώνη δεν αποτελεί κομμάτι της διαπραγμάτευσης.

Εάν συμφωνούσαμε οτι η έξοδος από το ευρώ ήταν η βέλτιστη λύση, θα κάναμε μια επίτροπη για το χρεος, θα το διαγράφαμε όπως ο Ισημερινός και θα προχωρούσαμε. Η έξοδος απο το ευρώ θα ειναι πραγματικά επίπονη για τον λαό και δεν έχουμε αυτή την εντολή για έξοδο αλλά για διαπραγμάτευση. Δεν υπάρχει θεμα σύγκρισης με την Αγγλία καθώς δεν μετέχει στο ενιαίο νόμισμα, πρόσθεσε. 

Απαντώντας για το είδος της συμφωνίας που θα φέρει η κυβέρνηση ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι “όταν θα έρθει η συμφωνία, θα εμπεριέχει το ζήτημα του χρέους. Δεν θα εχει δάνειο. Θα είναι μια συμφωνία έντιμη, δεν θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε όλα τα εκτρώματα των προηγούμενων αλλά δεν θα προσθέσουμε ούτε ένα”

 

 

Πηγή:flashnews.gr

 

Διαβάστε επίσης

Βαρουφάκης: Οι δανειστές προσποιούνται – ΒΙΝΤΕΟ

Σταθάκης: Η κυβέρνηση έχει σαφείς στόχους στη διαπραγμάτευση

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ