Wall Street Journal: Βόμβα στη γέφυρα Ελλάδας – δανειστών

Γκρεμίζονται οι γέφυρες και η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού μετά την αποχώρηση της διαπραγματευτικής ομάδας του ΔΝΤ, σχολιάζει άρθρο γνώμης στη Wall Street Journal.

Αυτή η εξέλιξη σίγουρα σοκάρει τον Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει, μετά και τις τελευταίες προσπάθειες σύγκλισης προτάσεων και πιθανότητας για 9μηνη παράταση στο τρέχουν πρόγραμμα.

Μπορεί τα πράγματα τα χαλαρώνουν ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα και μέρος των δημοσιονομικών στόχων, αλλά οι πιστωτές δεν επιθυμούν να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω ως προς τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αγγίξει.

Το άρθρο αναμασά τις δηλώσεις του ΔΝΤ για υψηλές συντάξεις στην Ελλάδα που μαζί με τους μισθούς «ευθύνονται για το 80% των δημόσιων δαπανών, ενώ το 16% του ΑΕΠ της Ελλάδας έχει άμεση σχέση με τις συντάξεις (το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη)» και γράφει πως οι πιστωτές λένε ότι «τα συνταξιοδοτικά όρια ηλικίας είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα οι άνδρες βγαίνουν σε σύνταξη στην ηλικία των 61,9 (κατά μέσο) και οι γυναίκες στα 60,3 – όταν στον ΟΟΣΑ οι άνδρες βγαίνουν στα 64,2 και οι γυναίκες στα 63,1».

«Οι βαθύτερες περικοπές στις συντάξεις και ο εξουθενωτικός πληθωρισμός θα είναι το αποτέλεσμα για την Ελλάδα αν φύγει από την Ευρωζώνη, καθώς δεν θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά της από τις αγορές», αναφέρει το άρθρο.

«Η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών -σε αυτό το σημείο- είναι τόσο έντονη που είναι απίθανο να γίνει κάτι διαφορετικό, ακόμη και αν δοθεί περισσότερος χρόνος. Μια ελληνική χρεοκοπία και μια πιθανή έξοδος από το ευρώ θα ήταν μια καταστροφή για τους Έλληνες και πιθανόν να έχει κόστος για την υπόλοιπη Ευρωζώνη», καταλήγει.

«Όμως, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ, στις πρόσφατες εκλογές ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα που τάσσονται κατά των μεταρρυθμίσεων. Αν οι Έλληνες δεν θέλουν να μεταρρυθμιστούν, τότε οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εγγυηθούν την άρνησή τους».

 

Δείτε επίσης:

Η Ραχήλ Μακρή για το ΔΝΤ: Στο καλό και να μας γράφουν…

Πρωτοσέλιδο FT: Τρίζουν τα δόντια οι δανειστές στην Αθήνα

Κόβουν – ράβουν μέτρα αλλά οι δανειστές θέλουν περισσότερα

ΕΕ: Παράταση τριών μηνών και πλεόνασμα 1%

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ