Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ – Αποχωρεί από τις Βρυξέλλες

“Αγκάθια” αποτελούν το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και η χρηματοδότηση, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. 

Ο κ. Ράις τόνισε ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές εντοπίζεται σε αυτά τα τρία ζητήματα, ενώ σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση έχει διακοπεί και η τεχνική ομάδα του ΔΝΤ έχει αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες. 

Ωστόσο, όπως επισήμανε, το Ταμείο ποτέ δεν εγκαταλείπει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμο να ξαναρχίσει τις συνομιλίες. Είπε επίσης ότι το Ταμείο δεν είναι πολιτικός οργανισμός για να δώσει πολιτική λύση αλλά τεχνικός θεσμός. “Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας” ανέφερε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι στο Ταμείο έχουν πλήρη συναίσθηση του πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση.

Για το ασφαλιστικό είπε ότι είναι μη βιώσιμο καθώς μεταξύ άλλων λαμβάνει επιχορήγηση ίση με το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα είναι ίδια με τη Γερμανία αλλά ο μέσος Έλληνας βγαίνει στη σύνταξη έξι χρόνια νωρίτερα απ ‘ ότι ο Γερμανός, τόνισε.

Για τους φόρους επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να διερυνθεί η φορολογκη βάση  ενώ είπε ότι έχει ένα εξαιρετικά πολύπλκο σύστημα ΦΠΑ που οδηγεί σε υστέρηση εσόδων μεγαλύτερη απ΄ότι στην υπόλοιπη ευρώπη.

Τέλος σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση τη συνέδεσε με το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες.

 

Διαβάστε επίσης

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ – Αποχωρεί από τις Βρυξέλλες

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ