Τι προτείνει ο Στέφανος Μάνος για να μην κοπεί το ΕΚΑΣ

Τη δική του πρόταση για να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Στέφανος Μάνος.

Ο Στέφανος Μάνος, κοινοποίησε την πρότασή του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook.

Διαβάστε αναλυτικά:

«Ο προϋπολογισμός (οι φορολογούμενοι του ιδιωτικού τομέα δηλαδή) επιχορηγούν ετησίως τα ταμεία ασφάλισης του προσωπικού της ΔΕΗ με 600 εκατ. ως αντιπαροχή υποτίθεται έναντι περιουσίας που είχαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Επειδή η ΔΕΗ δεν πλήρωνε εργοδοτικές κρατήσεις ερμηνεύτηκε ότι ωφελήθηκε με χρήματα που, αν τα πλήρωνε σε εισφορές, θα κατέληγαν στα ταμεία ασφάλισης του προσωπικού. Για την αποκατάσταση των ταμείων αποφασίστηκε να πληρώνουν οι φορολογούμενοι στο διηνεκές ένα ποσό 600-700 εκατ. ετησίως. (Είδες η ΔΕΗ…!)

Προτείνω την εξής ρύθμιση: (1) Να καταργηθεί ολοσχερώς η ετήσια επιχορήγηση.

Ο προϋπολογισμός θα εξοικονομήσει 600 εκατ. Συνεπώς μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καταβολή του ΕΚΑΣ (516 εκατ.). (2) Να ιδιωτικοποιηθεί η “μικρή ΔΕΗ”, που είναι άλλωστε κοινοτική υποχρέωση για δημιουργία ανταγωνισμού, και τα έσοδα να δοθούν στα ταμεία ασφάλισης του προσωπικού. Δεδομένου ότι η “μικρή ΔΕΗ” είναι το 30% της ΔΕΗ θεωρώ ότι αποζημιώνονται πλουσιοπάροχα τα ταμεία ασφάλισης του προσωπικού.

Ακούει ο κ. @yanisvaroufakis. Ιδού μια πρόταση που ελαφρύνει τον προϋπολογισμό, καθιστά εφικτή τη συνέχιση καταβολής του ΕΚΑΣ (χαμηλοσυνταξιούχοι) και είναι ένα κίνητρο για την πώληση της “μικρής ΔΕΗ” παρά τις αντιρρήσεις του κ. Λαφαζάνη.

Ο Juncker δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι κατέστησε σαφές στον Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ για την οποία η Ελλάδα εξέφρασε αντιρρήσεις θα μπορούσε να συζητηθεί αν η Αθήνα παρουσίαζε πρόταση με ισοδύναμο αποτέλεσμα».

 

Διαβάστε επίσης:

Η απάντηση του Πατούλη στον Βαρουφάκη

Μάνος: «Στουρνάρας και Χαρδούβελης σε ρόλο στρατολόγων στην υπηρεσία του ΣΥΡΙΖΑ»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ