FT: 4+1 απαντήσεις για το συνταξιοδοτικό… αγκάθι

Το αγκάθι του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα εξετάζει με πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, καθώς μαίνεται ο πόλεμος Ελλάδας – δανειστών στο βωμό ενός άνισου δούναι και λαβείν που κρατά μήνες.

1.Πόσο  γενναιόδωρο  είναι το ελληνικό σχέδιο συντάξεων; Πώς να το συγκρίνετε με άλλους στην Ευρώπη;

Μέχρι την κρίση το  συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα πρόσφερες μερικές από τις πιο γενναιόδωρες παροχές στην ΕΕ, με τις συντάξεις σε ορισμένους τομείς, όπως ο τραπεζικός, θα ανέλθει σε περισσότερα από 100 τοις εκατό των τελικών αποδοχών.

Τώρα, μετά από οκτώ περικοπές σε τέσσερα χρόνια, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

Οι κύριες συντάξεις έχουν περικοπεί 44-48 τοις εκατό από το 2010, η μέση σύνταξη είναι στα € 700 το μήνα.ενώ οι επικουρικές € 170 το μήνα.

Περίπου 45% των Ελλήνων συνταξιούχων λαμβάνει λιγότερο από € 665 μηνιαίως ,ποσό κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας.

2 .Ποιες μεταρρυθμίσεις προτείνουν οι δανειστές;

Παρά τις περικοπές μέχρι σήμερα, το σύστημα χρειάζεται περαιτέρω αναθεώρηση για να εξαφαλιστεί η βιωσιμότητά του μακροπρόσθεσμα.

Οι δανειστές ζητούν  την εφαρμογή της ρήτρας  “μηδενικού ελλείμματος» που θα σταματήσει τις επιδοτήσεις του προϋπολογισμού για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Οι πιέσεις για περικοπές στις  κύριες και επικουρικές συντάξεις ,η  κατάργηση της ειδικής μηνιαίας εισφοράς για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν τις χαμηλότερες συντάξεις [ΕΚΑΣ ] , η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 , η κατάργηση των ειδικών ρυθμίσεων που επιτρέπουν την  πρόωρη συνταξιοδότηση και η  συγχώνευση των δεκάδων κλαδικών ταμείων συντάξεων σε τρία κύρια ταμεία,είναι ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις.

3. Γιατί οι προηγούμενες  μεταρρυθμίσεις  δεν κατέστησαν το σύστημα βιώσιμο;

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία στην Ελλάδα έχασαν  € 25 δις από τα αποθεματικά τους με το PSI.

Οι εισφορές στο σύστημα μειώθηκan  αισθητά, η ανεργία αυξήθηκε πάνω από 25 τοις εκατό. Εν τω μεταξύ, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Ένας λόγος ακόμα  είναι ότι  κλαδικά ταμεία εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξάρτητα.

4. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στη  μεταρρύθμιση των συντάξεων;

Η αντίδραση των  συνδικαλιστικών οργανώσων  του δημόσιου τομέα αποθαρρύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μία μεταρρύθμιση.

Το πολιτικό κόστος της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα είναι υψηλό: ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία υποσχόμενος στους  συνταξιούχους ότι  δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές, ενώ οι απώλειες θα αποκαθίσταντο  σταδιακά, αρχής γενομένης από την 13η μηνιαία σύνταξη που  είχε υποσχεθεί να καταβληθεί  στο Νέο Έτος.

Ωστόσο η κυβέρνηση είναι έτοιμη να νομθετήσει υπέρ της κατάργησης της πρόωρης συνταξιοδότησης  πριν από την ηλικία των 62 ετών .

5.Υπάρχει κάποιο περιθώριο για συμβιβασμό;

Πρόκειται για μια σκληρή διαπραγμάτευση.

Οι περικοπές στις συντάξεις είναι μια “κόκκινη γραμμή” που δεν μπορούν να παραβιαστούνσύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση.

Αλλά η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος είναι ένα βασικό ζήτημα για τη συμφωνία.

Όπως και εάν είναι  ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός, θα αντιμετωπίσει δυσκολίες πιέζοντας ένα συμβιβασμό σχετικά με τις συντάξεις μέσα στο κοινοβούλιο.

Δείτε επίσης

Πίτερ Σπίγκελ: Αυτό είναι το ελληνικό σχέδιο για τη μείωση του χρέους

FT: Η Ελλάδα “περιφρονεί” καθυστερώντας τη δόση των 300 εκατ. ευρώ

Ενοχλημένη η Λαγκάρντ από το αίτημα της Ελλάδας – BINTEO

Iskra: Ρήξη εδώ και τώρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ