Ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά για Grexit… αλά Lehman

Τις επιπτώσεις ενός Grexit… αλά Lehman Brothers, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και παγκοσμίως εξετάζει ανάλυση στο Associated Press (AP).

«Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι μια ελληνική έξοδος από τη νομισματική ένωση του ευρώ θα ήταν μια καταστροφή»… για την Ελλάδα. «Όμως για την υπόλοιπη Ευρώπη; Ίσως και όχι» προβλέπει. Αλλά στο τέλος λέει «κανένας δεν ξέρει στην πραγματικότητα τι θα συμβεί αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ», ωστόσο παραθέτει και τις ανησυχίες που υπάρχουν για «μόνιμη ζημιά για το κοινό νόμισμα» αν μια χώρα αποχωρήσει.

 Ο οικονομολόγος της Berenberg Bank του Λονδίνου Χόλγκερ Σμίντινγκ εκτιμά πως εάν υπάρξει Grexit θα υπάρξει «ένα χρονικό διάστημα “αποπροσανατολισμού” την ώρα που οι επενδυτές θα προσπαθούν να κατανοήσουν ποιος θα είναι ο αντίκτυπος… Μια επικείμενη έξοδος θα θολώσει τις αγορές, κυρίως στην Ευρώπη. Τα χρηματιστήρια και ίσως και το ευρώ μπορεί να πέσουν. Και το κόστος δανεισμού για τις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα ταρακουνήσει τα δημόσια οικονομικά, όπως αυτά της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, που τουλάχιστον προσωρινά θα δανείζονται ακριβότερα».

Αλλά λέει πως δεν «βλέπει» σοβαρή ζημιά σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και απορρίπτει τη συζήτηση σύγκρισης με το ντόμινο που ακολούθησε μετά την κατάρρευση της Lehman’s Brothers. «Ο κίνδυνος για την Ευρώπη ως σύνολο είναι πάρα-πάρα πολύ μικρός, σχεδόν μηδενικός» υποστηρίζει. Κι αυτό διότι «η διαφορά-κλειδί μεταξύ της Lehman και της Ελλάδας επικεντρώνεται στο στοιχείο της έκπληξης.. Η κατάρρευση της Lehman ήταν απροσδόκητη και προκάλεσε πανικό στις αγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για το ποια τράπεζα θα έπεφτε μετά, ενώ την Ελλάδα την περιμένουμε».

Ο αρθρογράφος στο AP υποστηρίζει ότι για την υπόλοιπη Ευρώπη ένα Grexit δεν θα συνεπαγόταν τα ίδια δεινά με την Ελλάδα, αλλά τονίζει ότι «εν τέλει, κανένας δεν ξέρει στην πραγματικότητα τι θα συμβεί αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ».

 

O επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics, Τζόναθαν Λόινς, σημειώνει πως ο αντίκτυπος θα είναι «αρκετά μικρός» δεδομένου του μεγέθους της Ελλάδας, αλλά δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι δεν θα σημειωθεί μια «αναπάντεχη  διεθνή διάχυση φόβου στις αγορές, κάτι που με τη σειρά του θα προκαλέσει αύξηση του κόστους δανεισμού. Μπορεί να μην είναι το ίδιο μεγάλο με τη Lehman, αλλά η ταραχή είναι πιθανή».

Αναρωτιέται ο ίδιος: «Θα υπάρξει διάχυση του φαινόμενου στις άλλες χώρες ή στις άλλες αγορές, στο κόστος δανεισμού, στα δημοσιονομικά κόστη στην ευρωζώνη ως σύνολο;», για να δώσει την απάντηση: «Κανείς δεν μπορεί να γνωρίσει την απάντηση, επειδή δεν μπορείς να καταλήξεις έτσι απλά σε ένα μαθηματικό συμπέρασμα για κάτι τέτοιο».

 

Δείτε επίσης:

Bloomberg: Τι έγινε σε προηγούμενες χρεοκοπίες

Η αγωνία Ομπάμα στα… πέναλτι Ελλάδας – δανειστών

Στο G7 προβάλουν στην Ελλάδα τη δική τους αδυναμία αλά Lehman

ΗΠΑ: Όποιος καεί με το χυλό φυσά και το… ελληνικό γιαούρτι

Πόκερ και μπλόφες Σόιμπλε-Λαγκάρντ-Ντράγκι για “μόλυνση Grexit”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ