ΕΕ: “Καλύφθηκε η περισσότερη διαδρομή – Κοντά πια σε συμφωνία”

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Χωρίς συμφωνία, αλλά με πρόοδο στα περισσότερα θέματα, ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνάντηση και το γεύμα που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στελέχη των δανειστών.

Εκτός από την 5η αξιολόγηση στο τραπέζι έπεσε και η επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος. 

Ο πρωθυπουργός συνάντησε πρώτα για 90 λεπτά τον Ζ.Κ.Γιούνκερ, είχε προηγηθεί συνάντηση Γιούνκερ – Βίζερ – Ντάισελμπλουμ και στο γεύμα βρέθηκαν όλοι. 

«Ήταν μια καλή συνάντηση, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες» δήλωσε αποχωρώντας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ήταν παρών στο γεύμα εργασίας στο οποίο παρακάθισαν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, εκπρόσωποι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ αλλά και ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στο μενού βρέθηκε η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, με τον Γιούνκερ να έχει «απλώσει τα χαρτιά της Κομισιόν στο τραπέζι με τις προτάσεις, τις προσθήκες και τις βελτιώσεις που απαιτείται να γίνουν στο ελληνικό κείμενο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση». 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δανειστές εξέτασαν γραμμή-γραμμή, μέτρο-μέτρο την ελληνική πρόταση, υποκαθιστώντας και επισπεύδοντας τη δουλειά του Brussels Group. 

Ο στόχος ήταν για χθες να κλείσει με πολιτική απόφαση του πρωθυπουργού το 90% των μέτρων που οφείλει να πάρει η κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. 

Βεβαίως η συνάντηση δεν κατέληξε σε staff level agreement, αυτό όμως αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες. Μετά από πέντε ώρες έντονων διαπραγματεύσεων παραμένουν ακόμη κενά στην ελληνική πρόταση. 

Ελληνικές πηγές διέρρεαν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε αντιπρόταση με ιδιαιτέρως σκληρά μέτρα, “όπως την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος”, κάτι το οποίο διαψεύδεται από το περιβάλλον Γιούνκερ, αλλά και από όλους τους άλλους παρευρισκόμενους. “Η ελληνική πλευρά πρέπει να βρει τα δικά της μέτρα για να κλείσει τις τρύπες και όχι να δημιουργεί διχαστικό κλίμα με διαρροές”. 

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιου είδους υφεσιακά μέτρα, η μόνη ρεαλιστική πρόταση ήταν η ελληνική, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες» είπε ο πρωθυπουργός βγαίνοντας από τη συνάντηση. 

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια καλή και εποικοδομητική συνάντηση σε καλό κλίμα, διαψεύδοντας και αυτός ότι υπήρχε στο τραπέζι αντιπρόταση ή τελεσίγραφο των δανειστών «take it or leave it». 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι απεδείχθη πως η μόνη ρεαλιστική βάση διαπραγμάτευσης είναι η πρόταση της ελληνικής πλευράς, αφετέρου προτάσεις για κατάργηση του ΕΚΑΣ ή αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορούν να γίνουν δεκτές εάν κανείς αναλογιστεί την απώλεια του 25% του εθνικού εισοδήματος που υπέστη η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια. 

“Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, όλοι έχουν να κερδίσουν από τον διάλογο”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος και ενημέρωσε τον διεθνή τύπο πως δεν πρέπει κανείς να ανησυχεί για την πληρωμή της δόσης της 5ης Ιουνίου προς το ΔΝΤ. Χαρακτήρισε δε εποικοδομητική τη στάση της Κομισιόν.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητικές πηγές: Το προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών δεν αποτελεί βάση συζήτησης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ