Financial Times: “Υπήρξε σύγκλιση των κειμένων”

Σε σκληρή γραμμή θα κινηθούν οι δανειστές απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με τους Financial Times, απαιτώντας δύσκολες μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για την πρόσβαση στα 7,2 δισεκατ. ευρώ.

Οι προτάσεις, που σχεδιάστηκαν από τους τρεις ελεγκτές θα παρουσιαστούν στην Ελλάδα σήμερα ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι θα συμφωνήσουν με την Ελλάδα πριν την Παρασκευή, όταν και θα πρέπει να καταβάλλει τα 300 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανησυχούν πως πολλά από τα στοιχεία των προτάσεων μπορεί να ωθήσουν την Αθήνα να απορρίψει το σχέδιο. Θα απαιτεί από την Αθήνα να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα περίπου 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα την ώρα που η Αθήνα έχει απαιτήσει πολύ μικρότερα πλεονάσματα.

Το ΔΝΤ ενέδωσε μετά τη σύνοδο που συγκάλεσε στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ και στην οποία συμμετείχε η Κριστίν Λαγκάρντ και οι επικεφαλής της Κομισιόν και της ΕΚΤ με στόχο να βρεθεί κοινό έδαφος.

«Υπήρξε τουλάχιστον μια σύγκλιση των κειμένων. Οι σκέψεις των τριών εταίρων στην ελληνική διάσωση πιθανότατα εμφανίζουν ακόμη απόκλιση», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Οι τελευταίες προτάσεις παραμένουν πιο κοντά στη στάση του ΔΝΤ σε διάφορα σημαντικά ζητήματα – μεταξύ των οποίων η απαίτηση από την Αθήνα να μην αφήσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εμφανίσουν έλλειμμα – παρά στην πιο επιεική στάση της Κομισιόν.

Εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, οι αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα έχει οριστικοποιηθεί μια πιο επίσημη συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Το σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα θα δίνει λύση στα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας μέχρι τα τέλη του μήνα, όταν και λήγει το τρέχον πρόγραμμα. Οι πιστωτές εξετάζουν σχέδιο παράτασης του τρέχοντος προγράμματος για ολόκληρο το καλοκαίρι, ακόμη και μετά την επίτευξη συμφωνίας, ώστε να μπορεί η ΕΚΤ να παρέχει φθηνά έκτακτα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, τα κεφάλαια ύψους 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις αλλάζουν χρήση και θα χρησιμοποιηθούν ως συμβατικό πακέτο βοήθειας, που η Αθήνα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις δυο πληρωμές ομολόγων του Ιουλίου και του Αυγούστου, ύψους 3,2 δισ. και 3,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα, στην ΕΚΤ.

Διαβάστε επίσης:

Θεσμοί: 2 + 1 Συμφωνίες για την Ελλάδα

Βαρουφάκης: Δεν υπάρχουν take it or leave it σε μία διαπραγμάτευση – ΒΙΝΤΕΟ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ