Politico: Δουλεύει η διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας

Η Ευρώπη δεν αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, εκτιμά το περιοδικό Politico -τουλάχιστον όχι αυτή την εβδομάδα- και δεν θα τραβήξει την πρίζα ύστερα από πέντε χρόνια με προγράμματα διάσωσης. Θα υπάρξει  παράταση.

Το Politico αναφέρει πως η διαπραγματευτική στρατηγική της Αθήνας μπορεί να φαίνεται απελπισμένη, αλλά συνάμα είναι διαφανής και εκπληκτικά αποτελεσματική. Οδήγησαν τα πράγματα στο χείλος του γκρεμού, γι’ αυτό και οι πιστωτές εμφάνισαν σημάδια χαλάρωσης σε σημεία όπως στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Τα πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν η Ελλάδα θα λάβει μια βραχυπρόθεσμη σανίδα σωτηρίας αυτήν την εβδομάδα, αλλά τι θα έρθει μετά. Η Αθήνα μπορεί να κερδίσει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουνίου, αλλά θα πρέπει αμέσως να εξασφαλίσει συνολικά μια νέα συμφωνία διάσωσης για να συνεχίσει να ξεπληρώνει τους πιστωτές της», αναφέρει το άρθρο.

Οι πρώτοι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 30-50 δισ. ευρώ ως τρίτο πακέτο στήριξης, αφού η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα για να τα βγάζει πέρα.

«Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα νέο αυστηρό σχήμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων για να πάρει τα χρήματα», αναφέρει το δημοσίευμα. «Αξιωματούχοι στο Βερολίνο ανησυχούν ότι οι αριστεροί ηγέτες της Ελλάδας θα αθετήσουν τις υποσχέσεις τους, αλλά δεν βλέπουν άλλη εναλλακτική λύση από το να διαπραγματεύονται μαζί τους».

Παράλληλα, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ότι τα περισσότερα από τα χρήματα που δάνεισαν στην Ελλάδα δεν θα ανακτηθούν. Τα χρέη της χώρας είναι πάρα πολύ υψηλά για να αποφευχθεί κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους.

Η πιο άμεση απειλή για τους ηγέτες της Ευρώπης είναι η πολιτική απειλή. Μια ελληνική χρεοκοπία θα αφήσει βαριά κληρονομιά, ακόμη και αν η Ευρώπη καταφέρει να διατηρήσει την Ευρωζώνη ανέπαφη. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μεριά του γνωρίζει ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να φύγουν από το ευρώ, γι’ αυτό και θέλει να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Όλα αυτά δείχνουν πως η Ελλάδα και η υπόλοιπη ΕΕ θα έχουν μπροστά τους χρόνιες διαπραγματεύσεις, κόντρες και απειλές.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Καταθέσαμε χθες το σχέδιό μας προς τους θεσμούς

Βορίδης: Κάθε συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ