Bloomberg: Στο τραπέζι το όπλο της χρεοκοπίας – ΒΙΝΤΕΟ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησαν να συνεχίσουν τις εντατικές διαπραγματεύσεις για την τύχη στην Ελλάδα μετά από την έκτακτη συνεδρίαση στο Βερολίνο σχετικά με τους τρόπους αποτροπής της χρεοκοπίας, σημειώνει το Bloomberg.

Η συνάντηση κορυφής ολοκληρώθηκε αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο αρχηγείο της κυβέρνησης της Γερμανίας. Συμμετείχαν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στόχος ήταν να καταλήξουν μια πρόταση-τελεσίγραφο  οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το σχέδιο.

Μετά την αποχώρηση της Μέρκελ, το γραφείο της έβγαλε ανακοίνωση λέγοντας ότι οι πέντε ηγέτες συμφώνησαν ότι «οι εργασίες πρέπει τώρα να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση» και ότι έχουν έρθει σε στενότερη επαφή τις τελευταίες ημέρες και θα συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο τις επόμενες ημέρες, τόσο μεταξύ τους όσο φυσικά και με την ελληνική κυβέρνηση.

Την Παρασκευή η Ελλάδα καλείται να πληρώσει την πρώτη δόση του Ιουνίου στο ΔΝΤ 300 εκατ. ευρώ. Όλες οι δόσεις του μήνα ανέρχονται περίπου σε 1,6  δισ. ευρώ. Η χρονική στιγμή συμπίπτει με τη λήξη του ευρω-προγράμματος διάσωσης στο τέλος του Ιουνίου.

Με τις συνομιλίες να σέρνονται επί πέντε μήνες οι προθεσμίες λήγουν αλλά λίγα έχουν επιτευχθεί καθώς υπάρχουν βασικές διαφωνίες σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Μια συμφωνία είναι κοντά, λέει ο Έλληνας κυβερνητικός. Ο στόχος είναι να απελευθερωθούν 7,2 δισ. ευρώ από τα υφιστάμενο πακέτο διάσωσης πριν αρχίσει η συζήτηση για νέο πακέτο.

Καθώς ο χρόνος τρέχει, η Μέρκελ αναμένεται να εμπλακεί περισσότερο τις ερχόμενες εβδομάδες έως τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζωήνης στις 18 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. 

Δείτε επίσης:

Ο Λευκός Οίκος πιέζει για συμφωνία

Ανησυχία στο Μαξίμου για καθυστέρηση των δανειστών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ