Guardian: Ζοφερή συνέχεια για την Ελλάδα με ή χωρίς συμφωνία

Είτε γίνει στάση πληρωμών είτε δεν γίνει οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι εξίσου άσχημες, ισχυρίζεται σχόλιο στον Guardian.Η ύφεση της οικονομίας είναι μάλλον αναπόφευκτη σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, μολονότι η συμφωνία δείχνει να είναι κοντά.

«Η σκληρή αλήθεια για τους Έλληνες είναι ότι κανένας από τους δρόμους που έχουν μπροστά τους δεν θα είναι εύκολος. Πρόκειται για μια χώρα που το ΑΕΠ έχει καταρρεύσει κατά 25% εξαιτίας της κρίσης, η ανεργία παραμένει πάνω από το 25% και οι μισθοί έχει βουλιάξει σχεδόν κατά 18% σε πραγματικούς όρους μεταξύ 2008-2013», υπογραμμίζει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

Πάντως ακόμα και μια συμφωνία θα φέρει την Ελλάδα αντιμέτωπη με επώδυνες «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αυστηρές περικοπές δαπανών για να ικανοποιήσουν το Brussels Group» και να δείξουν ότι δεν ξοδεύουν τα χρήματα αλόγιστα. Ταυτόχρονα, όμως, οι πιθανότητες για ελάφρυνση του χρέους έχουν μειωθεί δραματικά κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποπληρώνει τα βαριά δάνεια τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη μεριά εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ρίσκο μιας στάσης πληρωμών που μπορεί να την οδηγήσει εκτός ευρώ. Το δημοσίευμα αναλύει ακόμη μια φορά ότι το Grexit θα είχε μεν το πλεονέκτημα της δραστικής υποτίμησης του νέου νομίσματος, αλλά θα σήμαινε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, χρηματοοικονομικό χάος και αυξανόμενο πληθωρισμό.

Παραμένουν οι αντικρουόμενες δηλώσεις για μια συμφωνία ή όχι, Ελλάδας – δανειστών, αλλά εάν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να κλείσει το deal και να αποφύγει τη στάση πληρωμών θα είναι ένας πολιτικός και προσωπικός θρίαμβος, σημειώνει, ενώ θεωρεί «θαύμα» εάν καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους στη χώρα να στηρίξει μια σειρά παραχωρήσεις που αναπόφευκτα θα κάνει.

Στο μεταξύ επισημαίνει οι τραπεζικές καταθέσεις φεύγουν από την Ελλάδα, οι επενδυτές αναβάλλουν τα επενδυτικά τους πλάνα και οι τουρίστες διαλέγουν να πάνε στην…  Ίμπιζα αντί στην Κρήτη μην πέσουν πάνω σε «καλοκαιρινό Greccident».

Και καταλήγει πως όσο πλησιάζει η αποπληρωμή της επόμενης δόσης, είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να φέρει οτιδήποτε άλλο πέρα από περισσότερες δυσκολίες.

Δείτε επίσης:

Σενάρια Moody’s για Grexit και παράλληλο νόμισμα IOU

Νέος “χρησμός” Βαρουφάκη στο twitter

Iskra: Να αποκρούσει η κυβέρνηση τους εκβιασμούς

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ