Wall Street Journal: Ώρα για ευρω-τελεσίγραφο στην Ελλάδα

Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να προσφέρει «πολιτική λύση» στην Ελλάδα, ένα τελεσίγραφο, γράφει ο Σάιμον Νίξον, αρθρογράφος στη Wall Street Journal.

«Η ελληνική κυβέρνηση επί τέσσερις μήνες ζητά πολιτική λύση στην κρίση χρέους. Ίσως ήρθε η ώρα για την ευρωζώνη να την προσφέρει», αναφέρει.

Έως τώρα οι πολιτικοί ηγέτες προτιμούσαν να κρύβονται πίσω από τους θεσμούς, όπως λέγεται τώρα η τρόικα, η ΕΚΤ, η ΕΕ, το ΔΝΤ. Αυτό αντικατοπτρίζει μια πρακτική και νομική πραγματικότητα: οι εκλεγμένοι πολιτικοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή την ικανότητα να διαπραγματεύονται τις λεπτομέρειες ενός «προγράμματος σωτηρίας».

Προτιμούν να είναι ένα βήμα πιο μακριά για να δίνουν χώρο και χρόνο στην νεόκοπη χωρίς εμπειρία κυβέρνηση να κλείσει τη δική της συμφωνία με τους δανειστές. Αλλά η πραγματικότητα είναι πως οι συνομιλίες δεν οδηγούσαν και δεν οδηγούν κάπου.

Οι προθεσμίες πάνε κι έρχονται: Ο κίνδυνος «ατυχήματος» είναι πλέον εξαιρετικά υψηλός. Η Ελλάδα χρωστάει 1.600 εκατομμύρια στο ΔΝΤ τον Ιούνιο και κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι χωρίς μια συμφωνία είναι πιθανό να χάσει μια πληρωμή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι πλέον η ώρα για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να παραδώσουν στην Αθήνα ένα τελεσίγραφο για συμφωνία: «take-it-or-leave-it», πάρτε την ή αφήστε την, με μια σαφή προθεσμία.

Φυσικά, αυτό θα ήταν μια δυνατή κίνηση. Όμως, ο κί��δυνος ενός ατυχήματος υπνοβατώντας είναι επίσης υψηλός. Εκτός αυτού, ένα τελεσίγραφο θα εξασφαλίσει επίσης ότι η έξοδος από το ευρώ είναι μια ελληνική απόφαση: κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό στη συζήτηση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της υπόλοιπης ευρωζώνης, η οποία είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει.

Δείτε επίσης:

Ισπανική “αριστερή σφήνα” στο ματς Σόιμπλε – Βαρουφάκη

Deutsche Welle: Να βρεθεί λύση με την Ελλάδα επιθυμούν οι ΗΠΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ