Financial Times: Ο Τσίπρας κερδίζει την εσωκομματική μάχη

Στην εσωκομματική επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στην αριστερή αντιπολίτευση αναφέρεται σχόλιο στην εφημερίδα  Financial Times (FT) και περιγράφει πως η Ελλάδα έχει προειδοποιήσει «να αθετήσει την πληρωμή 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο αν δεν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές, υποστηρίζοντας πως μετά από ένα χρόνο χωρίς χρηματοδότηση είναι πολύ κοντά στο να στερέψει από ρευστό».

Η Κεντρική Επιτροπή, η οποία εξέτασε τις 100 πρώτες ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, στήριξε την στάση της ηγεσίας να δώσει προτεραιότητα στην καταβολή μισθών και συντάξεων έναντι της αποπληρωμής δόσεων των δανείων διάσωσης, σε περίπτωση που οι συνθήκες ασφυξίας στην ρευστότητα έφταναν σε «ακραίο σημείο», σημειώνει.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κέρδισε την στήριξη του κόμματος του για να ολοκληρώσει την συμφωνία διάσωσης, παρά την αντιπαράθεση από την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία προειδοποίησε κατά της υποχώρησης στον «εκβιασμό» των δανειστών της χώρας», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Αριστερή Πλατφόρμα, η επίσημη εσωτερική αντιπολίτευση, ζήτησε πιο σκληρές δράσεις «σε περίπτωση που οι πιστωτές συνεχίσουν τον εκβιασμό», αναφερόμενη στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει την Αθήνα να συνεχίσει την έκδοση βραχυπρόθεσμων εντόκων χωρίς συμφωνία, σχολιάζουν οι FT.

«Η μάχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ανάμεσα στους πραγματιστές και όσους θέλουν να αναλάβουν το ρόλο του πολέμιου της λιτότητας, τον οποίο αναμένεται να χάσει ο κ. Τσίπρας» είπε ο Μουχτάμπα Ραχμάν, επικεφαλής ευρωπαϊκής ανάλυσης στην Eurasia Group.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας και υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης, επέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις, παρά τις αντίθετες προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως η Ελλάδα θα έπρεπε να εξετάσει μια αποχώρηση από το ευρώ αν οι πιστωτές συνέχιζαν «την πολιτική τρομοκρατίας», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ.

«Ο Τσίπρας κάνει στροφή προς τον πραγματισμό, έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Αλλά αυτό δεν είναι μπλόφα» δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής στην ΑΣΣΟΕ.

 «Μπορεί να δούμε να επαναλαμβάνεται ότι συνέβη στην Κύπρο αν δεν υπάρξει συμφωνία», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός Εξωτερικών, αναφερομένη στην κατάρρευση των κυπριακών τραπεζών το 2013 και στο «κούρεμα» των καταθέσεων (bail-in).

Δείτε επισης

Συνεδρίαση της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης στο Μαξίμου

Εγκρίθηκε η πρόταση Tσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ