Μέχρι αύριο Τρίτη η ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ

Λήγει, αύριο Τρίτη, η προθεσμία για τη ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού. Όπως προβλέπει ο νόμος 4321/2015 και σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης όλων των οφειλών, που θα έχουν βεβαιωθεί ταµειακά έως και αύριο,26 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι τα ευεργετήματα του αρ.11 του νόµου (αναστολή κατασχέσεων κ.λπ.) εφαρμόζονται µόνο, εφόσον, ρυθµίζεται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο οφειλέτης τυγχάνει των ευεργετημάτων µετά την καταβολή της 1ης δόσης, εντός τριών εργάσιμων ηµερών από την ηµεροµηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθµιση, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο αριθµός των δόσεων της ρύθµισης και το αντίστοιχο ποσό της απαλλαγής επί των τόκων και των προσαυξήσεων εκπρόθεσµης καταβολής δεν εξαρτώνται από το ύψος της οφειλής. Έτσι δίνεται στον οφειλέτη η δυνατότητα να επιλέξει το πρόγραµµα ρύθµισης που επιθυµεί, ανεξάρτητα από το ποσό στο οποίο ανέρχεται η συνολική οφειλή του, µε µόνο περιορισµό το ελάχιστο όριο της δόσης, η οποία δεν µπορεί να είναι µικρότερη από 20 ευρώ. Ωστόσο, το ύψος της βασικής οφειλής (δηλαδή οι βεβαιωµένες οφειλές χωρίς τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής) είναι καθοριστικό για την επιβάρυνση των δόσεων µε τόκο, καθώς ρυθμιζόμενες βασικές οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, επιβαρύνονται µε τόκο 3% ετησίως.

Προβλέπεται ότι η ρύθµιση χάνει την ισχύ της όταν ο οφειλέτης δεν είναι συνεπής ως προς την εξυπηρέτησή της και ειδικότερα µε την υποχρέωση εξόφλησης της ρύθµισης εντός τριµήνου, από το χρόνο που προσδιορίζεται για την καταβολή της τελευταίας δόσης και επίσης όταν ο οφειλέτης καθυστερήσει πέραν του τριµήνου, από τη νόµιµη προθεσµία υποβολής, δηλώσεις προς το δήµο για την επιβολή τελών και φόρων.

Δείτε επίσης

Αλλαγές – ανάσα για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ

Ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ