Εξετάζουν φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές

Η κυβέρνηση προτείνει στους θεσμούς την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές.

Την επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές έχει προτείνει η κυβέρνηση στους πιστωτές, ως ένα από τα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο συντελεστής με τον οποίο θα υπολογίζεται το τέλος επί τω συναλλαγών τελεί υπό διαπραγμάτευση, καθώς δεν έχει καθοριστεί ποιες συναλλαγές θα εξαιρεθούν. Εκτιμάται ότι μπορέι να είναι της τάξης του 01,%-0,2%.

Εάν εξαιρεθούν οι κινήσεις από τα ΑΤΜ και οι συναλλαγές έως 500 ευρώ, τότε το όφελος για τον προϋπολογισμό θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 300 και 600 εκατ. ευρώ. Επίσης, εξετάζεται να εξαιρεθούν συναλλαγές με χρεωστική κάρτα, ώστε να μη λειτουργήσει το μέτρο ως αντικίνητρο στη χρήση του «πλαστικού χρήματος».

Εν τω μεταξύ, λόγω τις αντίδρασης των θεσμών αλλά και των σοβαρών προβλημάτων στην εφαρμογή του μέτρου (μεταξύ άλλων αντίκειται στους κοινοτικούς κανονισμούς), η κυβέρνηση απέσυρε την πρόταση περί διπλού ΦΠΑ, ανάλογα με το εάν η πληρωμή γίνεται η μετρητά η κάρτα. Αντ’ αυτού, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται νέο σενάριο, που προβλέπει συντελεστή 7,5% για τρόφιμα και φάρμακα, 15% για ξενοδοχεία, εστίαση και ΔΕΚΟ και 21% ή 22% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης:

Οι διαπραγματεύσεις καθορίζουν τη στάση της ΕΚΤ για τον ELA

Έρχεται φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές;

 

ΦΠΑ στο 20% ζητούν οι θεσμοί

Το tweet του Βαρουφάκη για την “τρόικα εσωτερικού” και τον ΦΠΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ