Κόντρα Βαρουφάκη – Ντράγκι για την “ποσοτική χαλάρωση”

Κόντρα για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» της EKT είχαν Γ. Βαρουφάκης και Μ. Ντράγκι με δηλώσεις τους.

Σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος ο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, είπε ότι τα μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ, όπως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αποδείχθηκαν αποτελεσματικά, ενώ τα πολύ χαμηλά επιτόκια δεν έχουν προκαλέσει χρηματοπιστωτικές ανισορροπίες.

Τα μη συμβατικά μέτρα ” αποδείχθηκαν αποτελεσματικά έως τώρα, περισσότερο απ΄ ό,τι προέβλεπαν πολλοί παρατηρητές”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ. “Αν και μία περίοδος χαμηλών επιτοκίων θα καταλήξει αναπόφευκτα σε κάποια επιμέρους κακή κατανομή των πόρων, αυτό δεν σημαίνει ότι θα απειληθεί η συνολική χρηματοπιστωτική σταθερότητα” σημείωσε, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν λίγες ενδείξεις για εμφάνιση γενικευμένων χρηματοπιστωτικών ανισορροπιών”.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε επιπλέον ότι ο θεσμός δεν θα διακόψει πρόωρα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ και πλέον, που έχει θέσει σε εφαρμογή, ενώ προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες περί του κινδύνου να δημιουργηθούν “φούσκες”.

Αντίθετα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ομολόγησε στη Βουλή ότι όπου εφαρμόστηκε η «ποσοτική χαλάρωση» (QE) απέτυχε να τονώσει τις επενδύσεις και έφτιαξε φούσκες που σκάνε. Ξεκίνησε στην Ιαπωνία και μετά στις ΗΠΑ και στη Βρετανία αλλά δεν πέτυχε, είπε χαρακτηριστικά. Στην Ευρώπη που ξεκίνησε καθυστερημένα, οι μόνες επιπτώσεις από την «ποσοτική χαλάρωση» της ΕΚΤ είναι έμμεσες, διαμέσου της πτώσης της ισοτιμίας του ευρώ και μιας ανεπαίσθητη αύξηση στην καταναλωτική κίνηση.

Δεν το απορρίπτει εντελώς, θεωρεί ότι μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις, αλλά σημείωσε πως χρειάζεται αυτό που είχε πει ο Ντράγκι πέρσι στο Τζάκσον Χολ. Ένας τριπλός συνδυασμός, νομισματικής πολιτικής μέσω του QE , χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων.

Έκανε λόγο για «παγίδα ποσοτικής χαλάρωση», όπως την αποκάλεσε ένας αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας Nomura, εξηγώντας πως οι επιχειρηματίες όταν λαμβάνουν φρεσκοτυπωμένο χρήμα από τα πιεστήρια  των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες προχωρούν σε αγορές ομολόγων στα πλαίσια προγραμμάτων «ποσοτικής χαλάρωσης» δεν βρίσκουν συμφέρον να διοχετεύουν αυτό το χρήμα σε επενδύσεις, στην πραγματική οικονομία, αλλά προτιμούν να προχωρούν σε επαναγορές ιδίων μετοχών στα χρηματιστήρια και έτσι δημιουργούν φούσκες… που σκάνε.

Δείτε επίσης:

Βαρουφάκης: Αποτυχία με φούσκες η “ποσοτική χαλάρωση” – ΒΙΝΤΕΟ

Βαρουφάκης: Για την ποσοτική χαλάρωση ευθύνεται η κυβέρνηση Παπαδήμου-Βενιζέλου – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ