CNBC: Πώς πληρώνει δόσεις η άφραγκη Ελλάδα

Τα μέτρα απελπισίας στα οποία έχει καταφύγει η Ελλάδα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της περιγράφει το CNBC με τίτλο «Πώς μπορεί η άφραγκη Ελλάδα να πληρώνει τους λογαριασμούς της;».

Η Ελλάδα πραγματοποίησε την πληρωμή των 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ  αλλά όπως επιβεβαίωσε στο CNBC αξιωματούχος της ΤτΕ η χώρα χρησιμοποίησε κεφάλαια από έναν ειδικό λογαριασμό έκτακτης ανάγκης του ΔΝΤ, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με την έγκριση του ΔΝΤ. Εν ολίγοις, η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα αποθεματικά του ΔΝΤ για να… πληρώσει το ΔΝΤ.

Το πρακτορείο παραπέμπει επίσης και σε άλλο αντισυμβατικό τρόπο, στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου του Απριλίου με την οποία η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε να μεταφερθούν στην ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και οργανισμών του δημοσίου.

Η χώρα θα κληθεί να πληρώσει άλλα 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο, καθώς και τόκους προς την ΕΚΤ, ενώ χρειάζεται άλλα 2 δισ. ευρώ έως τα τέλη Απριλίου για μισθούς και συντάξεις. Όλα τα παραπάνω, καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 7,2 δις. ευρώ προς την Ελλάδα, σχολιάζει το CNBC, την ώρα που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης που χαρακτήρισε “εξαιρετικά επιτακτική” την κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα δηλώνοντας πως τα διαθέσιμα μπορεί να εξαντληθούν σε 2 εβδομάδες.

Οι αναλυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για το εάν η χώρα θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της στο άμεσο μέλλον.

Δείτε τα βίντεο του CNBC

 

 

Δείτε επίσης

Βαρουφάκης: Ζητά μετάθεση πληρωμών στην ΕΚΤ μετά το καλοκαίρι

Όλο το παρασκήνιο για την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ

Βαρουφάκης: Δεν θα υπογράψω συμφωνία αν δεν βγαίνει μαθηματικά – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ