Επαφές Τουρκίας – Ευρώπης για την Τελωνειακή Ένωση

H Τουρκία και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενεργοποιούν πλαίσιο διαπραγματεύσεων για την αναβάθμιση της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης, η οποία, στην παρούσα μορφή της, δεν ικανοποιεί τις τουρκικές απαιτήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί.

Η κεντρική επιδίωξη της Άγκυρας εντοπίζεται στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή της Τουρκίας στους συμβουλευτικούς μηχανισμούς, αλλά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σύμφωνα με επισήμανση του Τούρκου υπουργού, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η δεύτερη επιδίωξη είναι η οριστική επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τη συμβατότητα εφαρμογής των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου που υπογράφει η ΕΕ με τρίτες χώρες.

Σε τρίτο επίπεδο, η Τουρκία επιδιώκει την ενίσχυση των διμερών της σχέσεων με την ΕΕ, στον τομέα των αγροτικών προϊόντων, των δημόσιων προμηθειών, αλλά και του κλάδου των υπηρεσιών.

Παράλληλα, η Τουρκία διεκδικεί τη συμμετοχή της στην Υπερατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

Η αρμόδια επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμοστρομ εκτιμά, επίσης, ότι το πλαίσιο της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης πρέπει να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει περισσότερους τομείς διμερούς συνεργασίας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν σύγχρονες ανάγκες.

Δείτε επίσης

Moody’s: Το δολάριο και ο τουριστικός πόλεμος στο Αιγαίο

Συνάντηση του Κοτζιά με τον Ερντογάν – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ