Στην Αθήνα σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ενεργειακά

Ρελάνς των ΗΠΑ επιχειρείται στην προσέγγιση Ελλάδας – Ρωσίας στο μέτωπο της ενέργειας. Σήμερα καταφθάνει ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά θέματα Έιμος Χοκστάιν και πληροφορίες αναφέρουν πως θα συναντηθεί τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο αμερικανός αξιωματούχος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή μας έρχεται στην Αθήνα εκφράζοντας ως ένα βαθμό την ανησυχία των ΗΠΑ για το έντονο φλερτ με τη Μόσχα στο ζήτημα της κατασκευής στην Ελλάδα ενός τμήματος του αγωγού που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα συνδέεται με τον Turkish Stream, όταν αυτός κατασκευαστεί για να μεταφέρει, μέσω Σκοπίων, Σερβίας και Ουγγαρίας, ρωσικό φυσικό αέριο στην αγορά της Κεντρικής Ευρώπης.

Αυτός ο σχεδιασμός έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική διαφοροποίησης εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από την Gazprom, καθώς Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες δεν βλέπουν με την ελληνορωσική προσέγγιση.

Γύρω από αυτά τα θέματα θα κινηθούν οι συζητήσεις σήμερα με τη μεριά των ΗΠΑ να παρουσιάζει τις απόψεις της, αν και έχουν υπάρξει διαρροές περί αντιπροσφοράς που δύσκολα μάλλον θα επιβεβαιωθούν.

Δείτε επίσης

Τι συζήτησε ο Πρωθυπουργός με τον Πούτιν

Ο Γλέζος απαντά με… Λένιν στους εκβιασμούς των δανειστών

Πραγματικά πυρά στη Μεσόγειο με τις κοινές ασκήσεις Κίνας και Ρωσίας

Κοτζιάς στο Reuters: Σέβομαι τη Γερμανία, όχι όμως τη γερμανική πολιτική

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ