Αφορολόγητο 12.000 ευρώ στις αγροτικές επιδοτήσεις

Φοροελαφρύνσεις για τους αγρότες στο παρά πέντε της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φέρνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Ειδικότερα, όλες οι αγροτικές αποζημιώσεις θα είναι αφορολόγητες, ενώ οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες θα είναι αφορολόγητες μέχρι το ποσό των 12.000 ευρώ.

Οι αλλαγές αυτές, που προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, θα αφορούν στα εισοδήματα του 2014 που θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η ηλεκτρονική υποβολή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, μόλις ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη στο Taxisnet.

Γλιτώνουν φόρους

Με αυτές τις αλλαγές οι αγρότες θα γλιτώσουν από την πληρωμή σημαντικών ποσών φόρων, καθώς με την ισχύουσα νομοθεσία οι αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες προστίθενται στα εισοδήματα των αγροτών και φορολογούνται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ και μέχρι τις 50.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά επιβάλλεται συντελεστής φόρου 33%. Σύμφωνα με την τροπολογία:

• Οι αγροτικές αποζημιώσεις θα είναι αφορολόγητες ανεξάρτητα από το ύψος τους, αφού όπως είπε η κυρία Βαλαβάνη «κάτι διαφορετικό από αυτό θα ήταν ντροπή εάν σκεφτεί κανείς πως ουσιαστικά πρόκειται για καταστροφή επενδεδυμένου κεφαλαίου».

• Καθιερώνεται αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ποσά μέχρι 12.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητα, ενώ μεγαλύτερα ποσά θα φορολογούνται με συντελεστή 13%. Όπως ανέφερε η κυρία Βαλαβάνη, το μέτρο αυτό αφορά πάνω από το 90% των δικαιούχων επιδοτήσεων, «πρακτικά δηλαδή οι επιδοτήσεις θα είναι αφορολόγητες για το σύνολο της μικρής και μεσαίας αγροτιάς», είπε.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

Δείτε επίσης:

Οι αλλαγές φόρου για μπλοκάκια, ενοίκια και αγρότες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ