Τα 10 μέτρα και τα δύο σενάρια

Τα δύο σενάρια με το απλό και ενισχυμένο «πακέτο» μέτρων που θα ληφθούν στη διετία 2015-16 απέστειλε η διαπραγματευτική ομάδα στους τρεις θεσμούς (Ε.Ε.-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και αποκαλύπτει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Το πρώτο προβλέπει συνολικές παρεμβάσεις ύψους 13 δισ. ευρώ στη διετία με «καθαρό» αποτέλεσμα 6,2 δισ. ευρώ, το οποίο θα προέλθει κυρίως από τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και τον περιορισμό της παραοικονομίας.

Δηλαδή τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και το παρεμπόριο. Στον κατάλογο με τα μέτρα που έχουν στα χέρια τους οι δανειστές, μόνον από τη «σύλληψη» κεφαλαίων, που ταξίδεψαν αφορολόγητα στο εξωτερικό ή βρίσκονται στο εσωτερικό αλλά δεν δικαιολογούνται προβλέπονται εισπράξεις 700 εκατ. ευρώ.

Στο δεύτερο και ακριβότερο σενάριο λαμβάνονται μέτρα κόστους 14,2 δισ. ευρώ με απόδοση 7,540 δισ. ευρώ τη διετία 2015-16. Είναι αυτό που προκρίνουν και το συζητούν οι δανειστές, χωρίς αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να σημαίνει ότι εγκαταλείπουν τις εμμονές τους για εργασιακό, ασφαλιστικό και συντάξεις.

Το όφελος για τον προϋπολογισμό από την εφαρμογή τής εν λόγω δέσμης μέτρων ανέρχεται σε 4,747 δισ. ευρώ φέτος και 2,793 δισ. ευρώ του χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση το βάρος πέφτει στα έσοδα, τα οποία φέτος αυξάνουν κατά 5,816 δισ. ευρώ, με όχημα και πάλι τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, διατηρείται και την τρέχουσα χρονιά. 

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών 

Πηγή: Εφημερίδα των συντακτών

Διαβάστε επίσης:

Οι αλλαγές φόρου για μπλοκάκια, ενοίκια και αγρότες

Μείωση τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια της άγονης γραμμής

Οι κρίσιμες ημερομηνίες και τι πρέπει να πληρώσουμε έως το τέλος Ιουνίου – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ