Ελλάδα και το κέντρο της ευρωζώνης ρίχνουν την παραγωγή στην περιοχή

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα βρέθηκε τον Απρίλιο σε χαμηλό 22 μηνών, αλλά και ο πυρήνας του ευρώ χωλαίνει, παρά τον πακτωλό φρεσκοτυπωμένων ευρώ, 60 δισ. το μήνα, που διοχετεύει ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit (PMI) για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα μέγεθος το οποίο δίνει τη γενική εικόνα των επιχειρησιακών συνθηκών– κατέγραψε τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για όγδοο διαδοχικό μήνα τον Απρίλιο. Επιπλέον, κλείνοντας στις 46.5 μονάδες, τιμή χαμηλότερη από τις 48.9 μονάδες του Μαρτίου, η πρόσφατη τιμή του δείκτη ήταν η χαμηλότερη από τον Ιούνιο του 2013.

Τα εργοστάσια στην ευρωζώνη έκαναν απογοητευτική αρχή επίσης στο β’ τρίμηνο του 2015. Ο σχετικός δείκτης PMI, έπεσε στο 52 από 52,2 το Μάρτιο. Στη Γαλλία έπεσε στο 48, σε χαμηλό 2 μηνών και στην Ιταλία είναι σε χαμηλό 12 μηνών στο 53,8. Σε χαμηλό 2μηνου είναι και στην Γερμανία στο 52,1.

Η πρόσφατη πτώση του ΡΜΙ «θα χρησιμεύσει για να ελέγξει την πρόσφατη αισιοδοξία ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει φέρει ένα εγγυημένο εισιτήριο για την ανάκαμψη στην περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

Όπως διαπιστώνει η Markit στην έκθεση για την πορεία της ελληνικής μεταποίησης η ταχύτερη συρρίκνωση της παραγωγής στα εργοστάσια συνέβαλε στην υποχώρηση του κύριου δείκτη τον Απρίλιο – τη σημαντικότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 22 μηνών.

Επενδύσεις σε “απεργία”

Το δράμα κορυφώνεται στο μέτωπο των επιχειρηματικών επενδύσεων όπως αποτυπώνεται στο συνολικό όγκο των νέων παραγγελιών και καταδεικνύει «απεργία» επενδυτικών δαπανών στην Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό επιμήκυνε την τρέχουσα ακολουθία μείωσης των συνολικών νέων παραγγελιών σε οκτώ μήνες. Η εξασθένηση των παραγγελιών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης των νέων εργασιών από το εξωτερικό. Αναφορές των μελών του πάνελ υπογράμμισαν ότι η αβεβαιότητα και η πολιτική αστάθεια έδρασαν ανασταλτικά ως προς το ενδιαφέρον των πελατών.

Η απασχόληση επανήλθε σε επίπεδα συρρίκνωσης τον Απρίλιο, έχοντας αυξηθεί μέτρια κατά τη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων μηνών. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν οριακός. Εξακολούθησε η έλλειψη της πίεσης στην παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων του τομέα, ενώ περαιτέρω δριμεία υποχώρηση καταγράφηκε στα επίπεδα των αδιεκπεραίωτων εργασιών τον Απρίλιο. Ο ρυθμός μείωσης ήταν ο ταχύτερος σε διάστημα τριών μηνών. Ο έντονος ανταγωνισμός ώθησε τους παραγωγούς αγαθών σε περιορισμό των τιμών χρέωσης, με σκοπό την υποστήριξη των πωλήσεων.

Ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit, η οποία καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI είπε:

«Η συνεχιζόμενη ύφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα έφθασε σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο, ενώ η έρευνα του δείκτη PMI υπέδειξε ότι η παραγωγή στα εργοστάσια υποχώρησε στον μέγιστο βαθμό σε διάστημα περίπου δύο ετών. Η εξασθενημένη ζήτηση, λόγω της αβεβαιότητας ως προς τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας, συνέτεινε στην υποχώρηση του τομέα.

Δείτε επίσης:

Διφορούμενα στοιχεία προβληματίζουν Ευρωζώνη και ΗΠΑ

Πτώση-σοκ της παραγωγής στη Βρετανία

Ελ Εριάν: Ο Βαρουφάκης έχει δίκιο για λιτότητα και χρέος

Bloomberg: Ανεργία και ύφεση πιέζουν τον Αλέξη Τσίπρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ