Bloomberg: Κούρσα για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών στην Ελλάδα

Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος όσον αφορά στην ουσία της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη συμφωνίας, μολονότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία μετά τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτό δήλωσε στο Bloomberg αξιωματούχος της ευρωζώνης με γνώση του θέματος, προσθέτοντας πως οι οικονομικές υποθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ αισιόδοξες, καθιστώντας δύσκολη τη συμφωνία για την έκταση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που πρέπει να δεχθεί η χώρα για να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί συζήτηση για μείωση των συντάξεων ή αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για ενδιάμεση συμφωνία.

 

Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της μεγάλης συμφωνίας του Ιουνίου.

Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει συνολικά δόση στο ΔΝΤ ύψους 1 δις. ευρώ στις 6 Μαΐου και στις 12 Μαΐου, με τον Α. Τσίπρα να δηλώνει την Πέμπτη ότι είναι αισιόδοξος για συμφωνία.

Μετοχές και ομόλογα είχαν από τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς τον Απρίλιο διεθνώς. Το χρηματιστήριο είχε άνοδο 6,1%, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν αποδόσεις 13%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη υποχωρούσαν.

O πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισήμανε πως οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καθώς υπάρχει πρόοδος τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

«Δεν είμαστε σε θέση να πούμε εάν έχουμε φθάσει στο τέλος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκινά σειρά επαφών την επόμενη εβδομάδα με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Δείτε επίσης:

Βαρουφάκης: Όχι μείωση σε επικουρικές, όχι στην αύξηση ΦΠΑ

Μπάστιαν: Η κίνηση καλής θέλησης του Τσίπρα προς τους Ευρωπαίους

Telegraph: O “Τσίπρους Christ” και ο “ταραξίας” υπουργός

Ποιες παραχωρήσεις στους δανειστές εξετάζει η κυβέρνηση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ