UBS: Δυο δρόμοι προς το Grexit

Το σταυροδρόμι προς το Grexit αποτυπώνει σε δυο γραφήματα UBS, σχηματοποιώντας δυο πιθανούς δρόμους για μια ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ στη σκιά των πιέσεων δανειστών και αγορών.

Αν και σημειώνει πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι στο βασικό της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας, εάν πάμε προς τα εκεί λέει τότε υπάρχουν δυο διαδρομές:

Η γρήγορη διαδρομή

Εάν η ΕΚΤ αρνηθεί να παρέχει επιπλέον ρευστότητα μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA) τότε θα υπάρξει μια ταχεία φυγή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα. Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να φέρει νέο νόμισμα για να αναχρηματοδοτήσει το τραπεζικό σύστημα, ενώ αρχικά θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβάλλει συναλλαγματικούς ελέγχους και όρια στην κίνηση κεφαλαίων.

Η αργή διαδρομή

Η κυβέρνηση στερεύει από κεφάλαια και αντικαθιστά τα ευρώ με παράλληλο νόμισμα, υποσχετικές IOUs (I Owe You, στα ελληνικά «σου χρωστάβ»), σε ορισμένες από τις εσωτερικές πληρωμές της, π.χ. προμηθευτές, μισθοί, συντάξεις. Σταδιακά η ελληνική οικονομία θα στηρίζεται περισσότερο σε αυτό το παράλληλο νόμισμα και λιγότερο στο ευρώ. Θεωρητικά, η Ελλάδα θα είναι εντός ευρώ, αλλά θα είναι θέμα χρόνου να φύγει.

Δείτε επίσης

Financial Times: Οι εκβιασμοί της ΕΚΤ και η συνέντευξη Τσίπρα στον Νίκο Χατζηνικολάου

Bloomberg View: Πόσο κολλημένη είναι η Ελλάδα με το ευρώ

Goldman-UBS: “Κληρώνει” 20 Ιουλίου για την Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ