Bloomberg View: Πόσο κολλημένη είναι η Ελλάδα με το ευρώ

Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι μέσα στην ασφυξία του χρέους, έχει νόημα ένα Grexit. Είναι λάθος, υποστηρίζει βασικό άρθρο στο Bloomberg View.

«Μερικές φορές, μια χώρα που πνίγεται από το χρέος έχει πραγματικά νόημα να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, να χρεοκοπήσει, να εγκαταλείψει το νόμισμά της και να ξεκινήσει από την αρχή. Η Ελλάδα δεν είναι μια από αυτές τις χώρες», αναφέρει το σχόλιο.

«Δεν είναι ότι μια χρεοκοπία ή μια έξοδος από μια νομισματική ένωση είναι κάτι αδιανόητο. Μακριά από αυτό: Στην ελληνική χερσόνησο καταγράφηκε η πρώτη χρεοκοπία τον τέταρτο αιώνα π.Χ., και η σύγχρονη Ελλάδα έχει υπαναχωρήσει από τα χρέη της, τέσσερις φορές από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1829. Παγκοσμίως, περισσότερες από 70 χώρες έχουν εξέλθει από νομισματικές ενώσεις και νομισματικούς δεσμούς από το 1945 , χωρίς να είναι όλες οι περιπτώσεις οδυνηρές», σχολιάζει το βασικό πρωινό σχόλιο για την Ελλάδα.

«Το επιχείρημα για την Ελλάδα να προχωρήσει μόνη της ήταν πάντα επιφανειακά ελκυστικό. Διότι δεν θα έπρεπε ποτέ να ενταχθεί στο ευρώ από την αρχή, επειδή δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ορίων του χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ο συνήθης τρόπος για τις «προβληματικές» χώρες να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους είναι να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους, να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να αρχίσουν να αναπτύσσονται και πάλι. Όσο είναι η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο», υπογραμμίζει.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα σχετικά μικρό εμπορεύσιμο παραγωγικό τομέα, που στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις καλλιέργειες. Η οικονομία της Ελλάδας δεν έχει το υπόβαθρο στην παραγωγή με αποτέλεσμα τα δυνητικά οφέλη της από ένα υποτιμημένο νόμισμα να είναι περιορισμένες. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο», σχολιάζει.

Εμπόδιο

«Ένα άλλο εμπόδιο για μια επιτυχημένη υποτίμηση είναι ότι η χώρα έχει ήδη υποστεί τεράστια οικονομική ύφεση. Μια προβολή καταγράφει πως μια στάση πληρωμών και επιστροφή στη δραχμή θα οδηγούσε μόνο σε 10% απώλεια του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Αυτό ακούγεται διαχειρίσιμο, μέχρι να συνειδητοποιήσετε ότι η Ελλάδα έχει ήδη χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της παραγωγής από την αρχή της τρέχουσας κρίσης. Ένα άλλο 10% θα μπορούσε να επιφέρει μια πολιτική και οικονομική κατάρρευση», εξηγεί.

«Αυτό οδηγεί απευθείας σε ένα περαιτέρω μειονέκτημα: την ελληνική κυβέρνηση. Η αλλαγή στο νόμισμα δεν είναι μικρό θέμα. Απαιτεί οργάνωση σε μια στρατιωτική κλίμακα, και για τους εκλεγμένους αξιωματούχους και για τους δημόσιους υπαλλήλους», επισημαίνει.

«Φεύγοντας από το ευρώ θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τη θέση των Ελλήνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά αν αυτό οδηγεί σε άλλες χρεοκοπίες και αποσχίσεις. Η Ελλάδα, το νοτιοανατολική φυλάκιο της Ευρώπης, χρειάζεται την ασφάλεια της ΕΕ, περισσότερο από ό, τι η ΕΕ χρειάζεται την Ελλάδα. Με μια άλλη κυβέρνηση, σε μια πιο ήρεμη στιγμή, θα μπορούσε να έχει νόημα για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε ακόμα βαθύτερη δυστυχία».

Δείτε επίσης:

Ο Economist για τον Βαρουφάκη: Αποβάλλεται…

Die Welt: Ένα Grexit θα ταπείνωνε τη Γερμανία…

Άλμα του δείκτη-ρίσκου Grexit στη Γερμανία – ΓΡΑΦΗΜΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ