Γιατί η Γερμανία φοβάται την Κίνα – ΦΩΤΟ

Οι βιομηχανικές παραγγελίες -που δείχνουν τη δυναμική των επενδύσεων- είχαν βυθιστεί και οι εξαγωγές μειώθηκαν απότομα τον Ιανουάριο, ωστόσο, το αδύναμο ευρώ μπορεί να βοηθήσει, λέει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Όμως, τα μηνύματα από την Κίνα, δεν είναι και τα καλύτερα.

Η Κίνα -πάνω στην οποία στηρίζει πολλά η εξαγωγική γερμανική μηχανή- «φρενάρει» απότομα, όπως δείχνουν τα διαγράμματα. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο της γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευελπιστεί πως το αδύναμο ευρώ αναμένεται να αυξήσει τις πωλήσεις των γερμανικών αγαθών στο εξωτερικό κατά τους προσεχείς μήνες και αναμένει η οικονομία της χώρας να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2015.

Όπως λέει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας προβλέπει πως η γερμανική οικονομία έχει ξεκινήσει με θετικό πρόσημο το πρώτο τρίμηνο του 2015 και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη αυτή θα συνεχιστεί.

«Οι σκληροί βιομηχανικοί δείκτες καθώς και η αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών σηματοδοτούν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κατά το πρώτο τρίμηνο» ανέφερε το υπουργείο στην μηνιαία του αναφορά για τους οικονομικούς δείκτες.

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά τους πρώτους μήνες του έτους, ενώ το φτηνό πετρέλαιο έχει ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, ανέφερε επίσης η ίδια έκθεση. Τα τελευταία οικονομικά δεδομένα σε μεγάλο βαθμό σκιαγραφούν μια θετική εικόνα για τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, με τον ιδιωτικό τομέα να επιταχύνει, την ανεργία να σημειώνει πτώση, τις λιανικές πωλήσεις ραγδαία άνοδο και τη βιομηχανική παραγωγή να αυξάνεται.

Ωστόσο, τα μηνύματα είναι αμφιλεγόμενα, λένε αναλυτές στο διεθνή οικονομικό τύπο και υπενθυμίζουν τις ρωγμές που εμφανίζονται τον τελευταίο χρόνο περίπου στη γερμανική οικονομία. Όταν η επενδυτική απροθυμία των επιχειρήσεων της Γερμανίας ενίσχυσε την προειδοποίηση του επικεφαλής Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ότι κινδυνεύει η ανάκαμψη της ευρωζώνης και οδήγησε μέσα σε αυτή την οικονομική αδυναμία να προχωρήσει σε “ποσοτική χαλάρωση”, σε μαζική “εκτύπωση” ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις του Βερολίνου…

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος νέας ύφεσης από την Ασία – ΦΩΤΟ

Άνοιγμα Σόιμπλε… στην Κίνα – ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ

Οι φουρτούνες των κεντρικών τραπεζών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ