Κίνδυνος νέας ύφεσης από την Ασία – ΦΩΤΟ

Δυσμενή οικονομικά στοιχεία στην Ιαπωνία και την Κίνα χαμηλώνουν τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Ρίχνουν το δείκτης Nikkei 225 των blue chips που υποχωρούσε αρχικά 0,1% στις 19.718,99 μονάδες και ενώ στη συνεδρίαση της Δευτέρας έφθασε σε νέο υψηλό ρεκόρ 15ετίας, όπως λέει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο ευρύτερος δείκτης Topix όλων των τίτλων στον πρώτο πίνακα, έχανε 0,3% στις 1.587,88 μονάδες.

Πριν από λίγο στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία έδειξαν ότι ο σχετικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 50,4 μονάδες από 51,6 το Φεβρουάριο. Πρόκειτα για χαμηλό 10 μηνών.

Σημειώνεται πως «τεχνικά» για τους οικονομολόγους ο αριθμός «50» είναι το όριο που χωρίζει τη συρρίκνωση της οικονομίας από την επέκταση και σημαίνει ότι η ιαπωνική παραγωγή βρίσκεται ξανά στο χείλος της ύφεσης, ενώ και η Κίνα “φρενάρει”.

Ασχημα μαντάτα στέλνουν τα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής και από την Κίνα, την οποία επισκέπτεται τις επόμενες ημέρες κορυφαίο κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης στα πλαίσια των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

Ο σχετικός βιομηχανικός δείκτης HSBC China Flash Manufacturing PMI βρέθηκε το Μάρτιο στις 49,2 μονάδες -χαμηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για 50,5. Πρόκειται για χαμηλό 11 μηνών, όταν το Φεβρουάριο ήταν στο 50,7.

Επίσης υποχώρησαν οι βιομηχανικές παραγγελίες, που καθρεφτίζουν την όρεξη επιχειρηματικών επενδύσεων, ενώ “τα στοιχεία για την απασχόληση κτυπούν καμπανάκια ξαφνικής κρίσης”, όπως δείχνει χαρακτηριστικά το σχετικό διάγραμμα, σημειώνουν διεθνείς οικονομικοί αναλυτές.

Μηνύματα που δημιουργούν ανησυχίες στις αγορές διεθνώς, ιδιαίτερα στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η οποία στηρίζει σημαντικό μέρος της δυνατότητας να ξεχωρίζει στις εξαγωγικές σχέσεις με τον “κινέζικο δράκο”, κυρίως στον τομέα βιομηχανικού εξοπλισμού…

Πηγή: Reuters, FT, Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ρεκόρ Nikkei σε “χαλάρωση” αλά Ντράγκι – ΦΩΤΟ

Τα “Αμπενόμικς” Ντράγκι και η ελληνική ασφυξία

“Φρενάρει” περαιτέρω ο κινέζικος δράκος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ