Εκπρόσωπος Μέρκελ για Ελλάδα: Δεν έχει αλλάξει τίποτα

Κατά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες «επιβεβαιώθηκε συγκεκριμένα» ότι βάση όλων των περαιτέρω βημάτων αποτελεί η συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, τόνισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, Κριστιάνε Βιρτς. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη διαδικασία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ και πρόσθεσε ότι η καταβολή της τελευταίας δόσης αλλά και των κερδών τής ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα θα γίνει μόνο με ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και έγκριση του Eurogroup, «όπως προβλέπεται από τη συμφωνία».

«Η αξιολόγηση αναφέρεται στο σύνολο του προγράμματος» σημείωσε από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν.

«Το θέμα δεν είναι διμερές, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε η κ. Βιρτς και επισήμανε ότι εναπόκειται τώρα στην Ελλάδα να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Διευκρινίστηκε δε, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για αυτό, αλλά θα πρέπει να είναι “σχετικά σύντομα”. Από τη συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα στο Βερολίνο, η Καγκελαρία αναμένει- ανέφερε- εμβάθυνση της συζήτησης, αλλά διατήρησε επιφυλάξεις σχετικά με το ποια θέματα θα θελήσει να θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σημείωσε πάντως, ότι το δείπνο εργασίας θα είναι «ανοιχτό σε διάρκεια».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ Καγκελαρίας και υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η κ. Βιρτς δήλωσε ότι δεν βλέπει κάποια αντίφαση.

Επανέλαβε ότι στόχος της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει «να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη», αλλά επισήμανε ότι αυτό είναι συνδεδεμένο με την εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων «και αυτοί οι όροι βρίσκονται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου». 

 

Διαβάστε επίσης:

Die Welt: Στο φως οι πραγματικές προθέσεις της Ελλάδας

Deutsche Welle: Ο Τσίπρας πιο απομονωμένος από ποτέ

Στη Σύνοδο Κορυφής βλέπουν την έκλειψη – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ