Ντράγκι: Σταθερή η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι χαιρέτισε τη “σταθερή ανάκαμψη” της οικονομίας της ευρωζώνης, όμως ο Ντράγκι επισήμανε ότι οι οικονομίες και οι θεσμοί στις χώρες που ανήκουν στο ενιαίο νόμισμα δεν έχουν συγκλίνει επαρκώς.

Κάλεσε να γίνει ένα “ποιοτικό άλμα” σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, κρίνοντας πως οι χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει να μοιραστούν μεγαλύτερο μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μία εβδομάδα αφότου η ΕΚΤ άρχισε να τυπώνει χρήμα για την αγορά κρατικών ομολόγων, ο Ντράγκι προέβλεψε ότι το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE)  που έθεσε σε εφαρμογή ο θεσμός, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες εφαρμόστηκαν στην ευρωζώνη συμβάλλουν στην επάνοδο της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

“Συναντιόμαστε εδώ με φόντο μια οικονομική κατάσταση που ανακάμπτει σταθερά στην ευρωζώνη”, ανέφερε ο Ντράγκι κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στη Φραγκφούρτη. “Οι περισσότεροι δείκτες υποδεικνύουν ότι σταθεροποιείται μια σταθερή ανάκαμψη”, συνέχισε ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ. “Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών ανεβαίνει. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρούνται επί τα βελτίω. Και ο τραπεζικός δανεισμός βελτιώνεται, τόσο από την πλευρά της ζήτησης, όσο και από την πλευρά της προσφοράς”.

Η ΕΚΤ συνέβαλε, “με τη νομισματική πολιτική” της, να “βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον”, να υπάρξει πιο ευνοϊκή συγκυρία, είπε ο Ντράγκι.

Όμως ο Ντράγκι επισήμανε ότι οι οικονομίες και οι θεσμοί στις χώρες που ανήκουν στο ενιαίο νόμισμα δεν έχουν συγκλίνει επαρκώς.

“Αυτός είναι ο λόγος που, οποτεδήποτε εκδηλωθεί ένα σοβαρό σοκ σε οποιοδήποτε τμήμα της ευρωζώνης, εξακολουθούν να εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της (νομισματικής) ένωσης”, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, καλώντας τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις ώστε οι οικονομίες τους να είναι σε θέση να σταθούν στα δικά τους πόδια.

Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης δεν έχουν συγκλίνει επαρκώς προκειμένου να διαλυθούν όλες οι αμφιβολίες για τη συνοχή της νομισματικής ένωσης, επέμεινε ο Ντράγκι σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τόνισε: “έχουμε πλέον ενοποιήσει πάρα πολλά ακόμη και για να σκεφτούμε την αντιστροφή της διαδικασίας — οι οικονομίες μας αλληλοσυνδέονται πλέον στενά”.

Ο Ντράγκι πιέζει να υπάρξει βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση από τις αρχές του 2012, όταν η κρίση χρέους της ευρωζώνης οδήγησαν τον ίδιο και άλλους να αρχίσουν να εργάζονται πάνω σε έναν οδικό χάρτη για την τραπεζική ένωση, τη δημοσιονομική ένωση, την οικονομική ένωση και την πολιτική ένωση. Ο προκάτοχος του Ντράγκι, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, είχε καλέσει το 2011 να ιδρυθεί ένα ευρωπαϊκό, κεντρικό υπουργείο Οικονομικών.

“Ποιοτικό άλμα”

Ο Ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ακόμη στην ομιλία του ότι οι κανόνες που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας έχουν παραβιαστεί επανειλημμένα, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρότεινε βαθύτερη θεσμική ολοκλήρωση, εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών εξουσιών στην ΕΕ καθώς και να αυξηθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία της ΕΕ προς τους πολίτες.

“Το συμπέρασμά μου είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα ποιοτικό άλμα σε ό,τι αφορά τη σύγκλιση των θεσμών”, υπογράμμισε ο Ντράγκι. “Πρέπει να μετακινηθούμε από ένα σύστημα κανόνων και κατευθυντήριων γραμμών για την χάραξη εθνικών οικονομικών πολιτικών σε ένα σύστημα στο οποίο η εθνική κυριαρχία θα μοιράζεται, στο οποίο θα υπάρχουν κοινοί θεσμοί”.

Νωρίτερα τη Δευτέρα το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης ανακοίνωσε ότι αγόρασε κρατικά αξιόγραφα αξίας 9,751 δισ. ευρώ κατά την πρώτη εβδομάδα του προγράμματος, το οποίο στόχο έχει να διοχετεύσει ρευστότητα που θα ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ στην οικονομία.

Βάσει του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που έχει ανακοινώσει, η ΕΚΤ θα αγοράζει αξιόγραφα αξίας 60 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 ή ακόμη και αργότερα εάν κρίνει ότι απαιτείται, ώστε ο πληθωρισμός να επανέλθει στο ποσοστό-στόχο που έχει καθορίσει.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι το πρόγραμμα αυτό θα ενισχύσει την εύθραυστη ανάκαμψη της ευρωζώνης, που ήδη υποβοηθούν οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, αλλά και η σταδιακή επανέναρξη του τραπεζικού δανεισμού.

Διαβάστε επίσης:

Εναλλακτική πρόταση ποσοτικής χαλάρωσης από τον Βαρουφάκη

Ντράγκι- Ανησυχεί για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Το ευρώ και τα διλήμματα των κεντρικών τραπεζών – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ