Ρεκόρ Nikkei σε “χαλάρωση” αλά Ντράγκι – ΦΩΤΟ

Για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο ξεπέρασε το συμβολικό όριο των 19.000 μονάδων, καθώς οι μετοχές φουσκώνουν με τα “Αμπενόμικς” -την “ποσοτική χαλάρωση” διαρκείας της κεντρικής τράπεζας- τα χνάρια της οποίας ακολουθεί και η ΕΚΤ πλέον.

Πρόκειτα για το υψηλότερο σημείο του ιαπωνικού χρηματιστηρίου από τότε που γκρεμίστηκε η φούσκα των dot.com μετοχών υψηλής τεχνολογίας διεθνώς, το 2010. Αλλά η ιαπωnική οικονομία εξακολουθεί να είναι εγκλωβισμένη στη στασιμότητα, παρά τα “πιεστήρια” διαρκείας. 

Η κεντρική τράπεζα στο Τόκιο διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει την “ποσοτική χαλάρωση” και αναλυτές εκτιμούν ότι ετοιμάζεται για άλλη μια “εκτύπωση” 1 τρισ. γεν και αγορά κρατικών ομολόγων, με το χρηματιστήριο να κάνει πάρτι.

Στην αρχή των συναλλαγών, ο δείκτης Nikkei 225 των blue chips κέρδισε 128,47 μονάδες ή ποσοστό 0,68% για να φτάσει στις 19.119,58 μονάδες ξεπερνώντας το συμβολικό όριο των 19000 μονάδων, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix όλων των τίτλων στον πρώτο πίνακα κέρδισε 8,8 μονάδες ή ποσοστό 0,57% στις 1.555,43 μονάδες.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επαινεί την “ποσοτική χαλάρωση” που ρίχνει το κόστος δανεισμού των κρατών, αποδόσεις ομολόγων, αλλά παράλληλα ανησυχεί, κρυφά, ότι μπορεί να έχει την τύχη της ιαπωνικής τρύπας στο νερό καθώς η “εκτύπωση” χρήματος καταλήγει να ενισχύει σημαντικά μόνο τις μετοχές και όχι την πραγματική οικονομία.

Δείτε επίσης:

Το ευρώ και τα διλήμματα των κεντρικών τραπεζών – ΦΩΤΟ

Τα “Αμπενόμικς” Ντράγκι και η ελληνική ασφυξία

Ο Νίκος Χατζηνικολάου για τα σενάρια περί Grexit – ΒΙΝΤΕΟ

Υπερ-πτήση S&P μετά το σοκ Lehman – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ