Διπλός ο στόχος του Βαρουφάκη στο Eurogroup της Δευτέρας

Του Τάσου Δασόπουλου

Προκαταβολή από τη δόση των 7,2 δις ευρώ και επαναφορά της εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ είναι ο διπλός στόχος που βάζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και η κυβέρνηση για το Eurogroup της Δευτέρας.

Στη χθεσινή εκδήλωση του ελληνογαλλικού επιμελητηρίου, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα πάει στη σύνοδο των υπουργών της Ευρωζώνης με ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και με σκοπό τη «νίκη».

Με άλλα λόγια, μία θετική γνωμοδότηση εκ μέρους των ομολόγων του για την εκταμίευση μέρους της δόσης τω 7,2 δις ευρώ που θα κάλυπτε το κενό του τρέχοντος μήνα και την αποπληρωμή της δόσης του 1,45 δις ευρώ προς το ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Eurorgroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ σε δηλώσεις του είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μία προκαταβολή της δόσης, φτάνει να υλοποιήσει άμεσα μια ή δύο κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.

Εναλλακτική λύση υπάρχει μεν, αλλά είναι επώδυνη πολιτικά και επικίνδυνη, αφού περνά από τη συνέχιση της «αποστράγγισης» του αποθεματικού των ασφαλιστικών ταμείων και των δημοσίων οργανισμών.

Η ΕΚΤ

Πιο σημαντικό ίσως είναι το θέμα της ΕΚΤ και της επαναφοράς της εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων και της συνέχισης της αποδοχής τους ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.

Κάτι τέτοιο θα αποσυμπίεζε την ασφυκτική κατάσταση στη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας και θα βελτίωνε την κατάσταση στην αγορά.

Ωστόσο, ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης η οποία ζήτησε για άλλη μία φορά ποσοτικοποίηση των έξι μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης στους συναδέλφους του.

Κοινοτικοί κύκλοι οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις, τόνιζαν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη μακρύ δρόμο, για να καταφέρει να παρουσιάσει ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ακόμη και στις έξι που έχει επιλέξει η Ελλάδα να παρουσιάσει στους εταίρους της υπάρχουν θέματα με τη νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις σε ληξιπρόθεσμα για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία στα οποία, όπως τόνιζαν, υπάρχουν ακόμη θέματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν.

Επίσης, ζητούν μεγαλύτερη λεπτομέρεια και στις αλλαγές που θέλει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και για τη φορολογική διοίκηση.

Οι επόμενες μέρες μέχρι και τη Δευτέρα, θα αναλωθούν από την ελληνική πλευρά σε μία προσπάθεια να αναλυθούν όσο περισσότερο γίνεται τα μέτρα, ώστε να γίνουν αποδεκτά.

Τούτο διότι μία αποτυχία στο Eurorgroup θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα εντός και εκτός Ελλάδας, ειδικά αφού θα αποκλειστεί για τον Μάρτιο το ενδεχόμενο της προκαταβολής.

Σκέψεις για νέο δάνειο

Στην εκδήλωση του ελληνογαλλικού επιμελητηρίου, ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε και νέα στοιχεία που συνηγορούν στη βούληση για τη λήψη και ενός τρίτου δανείου από τους τρεις «θεσμούς».

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει την αναδιάρθρωση του χρέους που επιθυμεί και θα εξασφαλίσει χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αυξημένες επενδύσεις θα μπορούσε να συζητήσει και ένα τρίτο δάνειο.

Διέψευσε τις φήμες για ένα δάνειο της τάξης των 20-30 δις που φημολογείται. Ωστόσο, ταυτίστηκε με την πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα έχει ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό ύψους 12,5 ευρώ τον Ιούλιο το οποίο θα πρέπει κάπως να καλύψει.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η πρώτη αναφορά του υπουργού Οικονομικών στο ενδεχόμενο λήψης ενός τρίτου δανείου πέρα από τα 240 δις ευρώ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα μέσα από το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο έγινε στην εκπομπή «στον ενικό».

Όταν ο υπουργός ρωτήθηκε τότε για το ενδεχόμενο ενός τρίτου δανείου, «αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε» είχε πει, αναφέροντας και πάλι τις τρεις προϋποθέσεις: Την αναδιάρθρωση του χρέους, την αύξηση των επενδύσεων και τον εξορθολογισμό των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα.

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ