“Φρενάρει” περαιτέρω ο κινέζικος δράκος

Χαμηλώνει το στόχο της ανάπτυξης στην Κίνα ο πρωθυπουργός Li Keqiang, καθώς το λεγόμενο  «κινέζικο θαύμα» χλομιάζει όλο και περισσότερο…

Όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times ο νέος χαμηλότερος στόχος για την ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ στο 7% είναι ο χαμηλότερος από το 1990. Για να κρατά ο κινέζικος γίγαντας ικανοποιητικά επίπεδα απασχόλησης θα πρέπει να έχει ανάπτυξη 8% και άνω, λένε αναλυτές

Την περσινή χρονιά το κινεζικό ΑΕΠ «φρέναρε» στο 7,4%, που δείχνει ότι εξανεμίζεται περαιτέρω η κεκτημένη ταχύτητα της κινεζικής οικονομίας και οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Κίνα οδεύει προς νέο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία 24 χρόνια.

Οι αδυναμίες της παγκόσμιας οικονομίας, μετά το κραχ του 2007-8, βαραίνουν και στον “κινέζικο δράκο”, που κατέχει πλέον τη δεύτερη θέση στη λίστα των ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως.

Η αναιμική εγχώρια ζήτηση και η υποχώρηση της αγοράς ακινήτων οδήγησαν σε πτώση τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές, τις επενδύσεις, τις λιανικές πωλήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρά τα επιμέρους μηνιαία σκαμπανεβάσματα.

Στοιχεία που πιέζουν για ενδεχόμενες νέες «ενέσεις» στήριξης από τη μεριά των κινεζικών κρατικών αρχών, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, παρά την οικονομική επιβράδυνση η κινεζική κυβέρνηση θα αυξήσει κατά 10% φέτος τις στρατιωτικές δαπάνες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ