“Δεν έχω καμία διαμάχη με τον Βαρουφάκη”

“Δεν έχω καμία διαμάχη με τον Γιάνη Βαρουφάκη” ξεκαθαρίζει μέσω του προσωπικού του blog ο δημοσιογράφος του Reuters, Hugo Dixon που είχε έντονο διάλογο στο twitter με τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Dixon μάλιστα, κάνει αναφορά και στη συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη στον ενικό.

 

 

Διαβάστε τι έγραψε στο blog του:

 

“Η συνομιλία που είχα με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Twitter έχει προκαλέσει θύελλα στο Twitter και στην τηλεόραση. Μερικοί έχουν υπονοήσει ότι υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ εμού και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Αυτό δεν ισχύει. Απλώς προσπαθούσα να επισημάνω ότι, σε αυτή την εξαιρετικά εύθραυστη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προσεκτική στο οτιδήποτε λέει που μπορεί να εγείρει αμφιβολίες για τη φερεγγυότητά της” γράφει μεταξύ άλλων ο Dixon. 

“To αρχικό σχόλιο μου στις 2 Μαρτίου, έλεγε ότι ήταν “ανόητο από τον κ. Βαρουφάκη να πει ότι η κυέρνηση ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να πληρώσει το ΔΝΤ”. Εκείνος απάντησε στις 3 Μαρτίου λέγοντας ότι “Ποτέ δεν το είπα αυτό Hugo” και με ενθάρρυνε να φρεσκάρω τα ελληνικά μου ή να βρω καλύτερες πηγές. Από τεχνική άποψη, αυτό συμβαίνει. Ο υπουργός Οικονομικών είπε στον Alpha στις 25, Φεβρουαρίου: “Θα έχουμε σίγουρα ένα πρόβλημα να εξοφλήσουμε τώρα τις δόσεις προς το ΔΝΤ τώρα” “, αναφέρει ο Dixon επισυνάπτοντας το σχετικό link από το reuters.

“Υπάρχει μια λεπτή διαφορά ανάμεσα στο να λές ότι θα έχεις πρόβλημα να πληρώσεις κάποιον στο να λες ότι μπορεί να μην είσαι σε θέση να το κάνεις. Γι ‘αυτό και ανέβασε μια  σχετική διόρθωση στο Twitter” συνεχίζει ο δημοσιογράφος. 

“Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το αρχικό σχόλιο Βαρουφάκης ήταν μη συνετό. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο Αλέκος Φλαμπουράρης την ίδια στιγμή δημιουργούσε αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα πληρώσει το ΔΝΤ στην ώρα του. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, είπε στις 26 Φλεβάρη: “Αν δεν έχουμε συλλέξει τα 1,4 [δις ευρώ] και, ας πούμε, έχουν συλλέξει 0,8 [δις ευρώ] θα ζητήσουμε παράταση δύο μηνών …. Δεν καταλαβαίνω, ποια είναι η δυσκολία;”, επισημαίνει ο Dixon.

“Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια τεράστια δυσκολία σε αυτό. Το ΔΝΤ δεν θα εγκρίνει την παράταση και, ελλείψει της παράτασης, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. H χρεοκοπία δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί ελαφρά τη καρδία.. Ακόμη και η αύξηση της πιθανότητας για χρεοκοπία, θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες – κυρίως επειδή θα δημιουργούνται αμφιβολίες για την φερεγγυότητα των τραπεζών στην Ελλάδα. Οι καταθέτες μπορεί να αρχίσουν να σηκώνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες ξανά. Δεδομένου ότι οι τράπεζες ήδη στηρίζονται στον ELA και η ΕΚΤ είναι απρόθυμη να εγκρίνει κάτι περισσότερα από αυτό, μπορεί να μην υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω φυγή καταθέσεων, πριν από την επιβολή έλεγχοι κεφαλαίων. Η ΕΚΤ θα νιωσει ακόμα λιγότερο πρόθυμη να επιτρέψει μεγαλύτερη πρόσβαση ΕLΑ αν η κυβέρνηση κάνει πράγματα που αμφισβητούν τη φερεγγυότητα των τραπεζών”, σημειώνει. 

“Το καλό είναι ότι ο Βαρουφάκης δεν εγείρει πλέον αμφιβολίες σχετικά με την αποπληρωμή του ΔΝΤ. Στις 28 Φεβρουαρίου, είπε στο Associated Press ότι η Ελλάδα “θα  βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι ” για να δώσουμε προτεραιότητα στην πληρωμή του ΔΝΤ”, επισημαίνει.

Ο Dixon αναφέρεται και στη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον ενικό, γράφοντας: ” Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η πληρωμή του Μαρτίου στο ΔΝΤ έχει τακτοποιηθεί. 

Σε αυτή την ευαίσθητη στιγμή, όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Αυτό ισχύει και για τους δημοσιογράφους, καθώς και για τους υπουργούς Οικονομικών. Από την πλευρά μου, θα ήθελα να είχα γράψει την πρώτη φορά σωστά την αναφορά του κ. Βαρουφάκη και να την είχα περιγραψεί ως ‘μη συνετό’, η οποία είναι μάλλον πιο ήπια λέξη από το” ανόητη”, καταλήγει ο δημοσιογράφος. 

 

Διαβάστε επίσης

Βαρουφάκης σε συντάκτη του Reuters: «Τα ελληνικά σου χρειάζονται φρεσκάρισμα»

Ανοιχτή επιστολή του Forbes σε Τσίπρα – Βαρουφάκη

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ