Γαλλία: Περίοδοι χάριτος για περικοπές 50 δισ. ευρώ

Την απαρέγκλιτη εφαρμογή του σχεδίου περικοπών ύψους 50 δισ. ευρώ, επαναβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο μιας συνάντησης με Ευρωπαίους ομολόγους του, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία θα καταφέρει να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2017.

Όπως αναφέρει το ΑΠ-ΜΠΕ, ερωτηθείς εάν η Γαλλία θα χρειαστεί να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες, πέραν της εξαγγελθείσας εξοικονόμησης των 50 δισ. ευρώ, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ο Μακρόν απάντησε: «Η Γαλλία θα εφαρμόσει το σχέδιο εξοικονόμησης των 50 δισ. ευρώ και θα επιτύχει το έλλειμμα 3% το 2017».

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν βεβαιώνει ότι το Παρίσι θα επιτύχει τον στόχο αυτό, καθώς «αυτό αποφάσισε ως κυρίαρχη χώρα η Γαλλία, διαμέσου της Εθνοσυνέλευσης».

Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη  Δευτέρα 10η Μαρτίου κατά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, όταν η Γαλλία θα χρειαστεί να δώσει μάχη για να πείσει τους εταίρους της, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ορισμένοι εκ των οποίων εκφράζουν ανοικτά τον εκνευρισμό τους για τις περιόδους χάριτος που έχει εξασφαλίσει το Παρίσι επανειλημμένα σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση της δέσμευσής του να επαναφέρει το δημόσιο έλλειμμα εντός του ορίου που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η Κομισιόν όρισε την περασμένη εβδομάδα μια νέα προθεσμία προκειμένου το Παρίσι να επιτύχει τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το 3%, το 2017, αλλά σε αντάλλαγμα, απαίτησε να ακολουθηθεί μια ιδιαίτερα απαιτητική πορεία: το έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί στο 4% το 2015 (η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει να μειωθεί στο 4,1%), κατόπιν στο 3,4% το 2016 (το Παρίσι προβλέπει να μειωθεί στο 3,6%) και τέλος στο 2,8% το 2017.

Για φέτος, η Κομισιόν ζητεί από τη Γαλλία μια μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,5% του ΑΕΠ, το ελάχιστο που αξιώνει η ΕΕ. Αλλά μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που της έχει υποβάλει η γαλλική κυβέρνηση δεν επιτρέπει παρά τη μείωση του ελλείμματος κατά μόλις 0,3%. Κατά συνέπεια, απαιτούνται επιπρόσθετες προσπάθειες για να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος κατά ακόμη 0,2%, ήτοι 4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Νέο ρεκόρ ανεργίας στη Γαλλία

Μακρόν: Η Ελλάδα έχει τη θέση της στην ευρωζώνη

Περισσότερες επενδύσεις ζητά η Γαλλία από το Βερολίνο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ