Μάρδας: Το μνημόνιο είναι πεθαμένο

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μίλησε στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου για τη συμφωνία με τους δανειστές, την πιθανότητα νέου μνημονίου αλλά και τη διαπραγμάτευση.

«Η ζημία που θα προκληθεί στην Ε.Ε από μια τέτοια διαδικασία είναι πάρα πολύ μεγάλη. Μην υποτιμούμε αυτήν εδώ τη ζημία. Διότι μπορεί να αγγίξει και το 1 τρισ. Και αυτή δεν είναι δική μας προσέγγιση», σχολίασε αρχικά ο κ. Μάρδας και συνέχισε:

«Θέλω να δώσω μια πραγματική εικόνα. Η χώρα εδώ που βρίσκεται δεν βρίσκεται για πρώτη φορά. Τα όσα αντιμετωπίζουμε τα έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν. Αυτό θα το αντιμετώπιζε και η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Δεν είμαστε στο ίδιο σημείο μετά από 5 χρόνια. Κάποιοι δεν αφήσαμε τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας, για να φέρουμε αυτή τη χώρα στο σημείο που την άφησαν. Αναλάβαμε όλοι κάποιες ευθύνες. Το μνημόνιο δεν έχει καμία σχέση με τη συμφωνία. Το ένα είναι τελειωμένο. Εξέφραζε μια κουλτούρα, ένα πλαίσιο πολιτικής το οποίο δεν μας εκφράζει. Η συμφωνία είναι κάτι διαφορετικό. Κάποιοι το καταλαβαίνουν κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν. Το μνημόνιο είναι πεθαμένο», πρόσθεσε.

«Το ότι η τρόικα μεταφράστηκε σε θεσμούς, σημαίνει ότι με άλλους μιλάμε. Ότι το μνημόνιο μετατράπηκε σε συμφωνία σημαίνει ότι το πλαίσιο είναι διαφορετικό. Όταν λέμε ότι θα βρούμε φόρους από πόρους που δεν αγγίχθηκαν, αυτό δεν το είδαμε στο παρελθόν. Λένε πως θα βγάλουμε το 1 δισ. του ΕΝΦΙΑ. 1 δισ. ήταν πρόστιμα που χαρίστηκαν σε 2 επιχειρηματίες», είπε ακόμα ο κ. Μάρδας ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα ακούγονται περί νέου δανεισμού.

«Τα νούμερα να τα ξεχάσουν οι ακροατές, αυτά που ακούγονται. Κάποια ώρα, θα δούμε τις ανάγκες μας. Οι ανάγκες αυτές προϋπήρχαν. Τις κληρονομήσαμε. Είπαν θα έπαιρναν τα 7,1 δισ. αυτά δεν κάλυπταν τις ανάγκες μας. Τι θα έκαναν αυτοί μετά; Η απάντηση ήταν απλή σύμφωνα με την πρακτική τους. Ένα καινούριο μνημόνιο. Εδώ είναι η ποιοτική διαφορά η οποία θα μετατραπεί σε ποσοτική διαφορά της συμφωνίας με το μνημόνιο».

«Όταν λέμε ότι ο νόμος περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος θα εφαρμοστεί, αυτά θα είναι κάποια έσοδα. Δεν το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η έκφραση της νέας λογικής είναι η συμφωνία. Κάποιοι δεν θέλουν να το αντιληφθούν ή δεν τους επιτρέπεται», σημείωσε ο κ. Μάρδας και αναφέρθηκε στις δανειακές υποχρεώσεις του Μαρτίου:

«Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν. Μπορεί τώρα η ΕΚΤ να έχει κλείσει μια δυνατότητα που είχαμε αλλά από τη στιγμή που είμαστε σε αυτή τη συμφωνία υπάρχουν λύσεις. Άλλο το δάνειο τον 7,1 δισ. και άλλο η ενίσχυση της οικονομίας μέσα από υφιστάμενους θεσμούς της Ευρωπαϊκής ένωσης. Τα υποθετικά σενάρια τα οποία υπάρχουν, τα έχουμε στο μυαλό μας, αλλά ίσως τρέχουμε. Λέει ο κόσμος ότι δεν γίνονται πληρωμές. Εγώ δεν υπάρχει κάτι που να έχει έρθει στο γραφείο μου και να μην το έχω υπογράψει. Υπάρχουν και τυπικά πράγματα για μια καθυστέρηση που υπήρχε. Π.χ. δεν είχα δικαίωμα υπογραφής, ζητώ συγνώμη».

«Στο πλαίσιο του ξεπλύματος του χρήματος, υπάρχει μαύρο χρήμα και στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς θέλουν να πληρώσουν κάποια χρήματα και να απαλλαγούν. Εμείς αν βρούμε μια τέτοια λύση θα είναι καλό. Αυτό το χρήμα που δεν μπορεί να δικαιολογήσει, να φορολογηθεί και να βγει από αυτό το άγχος», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Έγινε μια πάρα πολύ σκληρή διαπραγμάτευση. Εμείς κάναμε ποσοτικοποιημένες προτάσεις. Έγινε θόρυβος για θέματα τα οποία δεν ήταν άξια λόγου. Επί της ουσίας, έγινε μια διαπραγμάτευση και έχουμε μια άλλη ροή πλέον. Κάποιοι δεν μπορούν να το δουν και μπορώ να τους δικαιολογήσω. Νομίζω ότι έχει μοιραστεί και έχει μεταφραστεί η συμφωνία. Δεν γνωρίζω αν θα πάει στη Βουλή. Δεν το έχω συζητήσει εγώ, δεν ξέρω τι ακριβώς θα γίνει».

Ακούστε το ηχητικό:

 

Διαβάστε επίσης:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ