Γερμανός “σοφός”: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το καλοκαίρι ένα νέο πακέτο βοήθειας  εξέφρασε ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, εκ των πέντε «σοφών» της γερμανικής οικονομίας, ζητώντας από από την γερμανική κυβέρνηση να το δηλώσει ευθέως.

«Η Ελλάδα, μόνο για το διάστημα Ιουλίου – Οκτωβρίου, χρειάζεται πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ φρέσκο χρήμα. Καθώς η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Η (γερμανική) κυβέρνηση θα έκανε καλά να το πει ξεκάθαρα», δήλωσε στην Bild και προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει επί χρόνια παραβιάσει τους κανόνες της Ευρωζώνης.

«Αυτό δεν γίνεται. Δεν μπορεί να ανταμείβεται το θράσος. Μόνο εάν η Ελλάδα τηρήσει τους κανόνες, μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη», τόνισε ο κ. Φελντ, προειδοποιώντας το Βερολίνο και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να μην υποχωρήσουν στο ελληνικό αίτημα για τερματισμό της λιτότητας, διότι αυτό θα αποτελούσε «μοιραίο μήνυμα» για χώρες, όπως η Ισπανία και θα ενεθάρρυνε ακραία κόμματα να απαιτήσουν τέλος της πορείας λιτότητας. «Αυτό θα ήταν και το τέλος του ευρώ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα», κατέληξε. 

Παράλληλα, το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW) από την πλευρά του υπολογίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Rheinische Post.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν επαναλαμβάνει στο Focus ότι η Ελλάδα δεν μπορεί εντός Ευρωζώνης να ξαναβρεί τον δρόμο προς την ανταγωνιστικότητα και τονίζει ότι, εάν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, ένα μέρος του χρέους της θα διαγραφεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ενδεχομένως και με μείωση των επιτοκίων. 

 

Διαβάστε επίσης

 Κάμπετερ: Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές φαίνεται απίθανη

Βαρουφάκης: Ελπίζω ότι η ΕΚΤ θα βοηθήσει την Ελλάδα να μην χρεοκοπήσει το Μάρτιο

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ