Βαρουφάκης: Θρίαμβος για τη δημοκρατία και τέλος της λιτότητας

«Η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά» στο Eurogroup για την εξασφάλιση της συμφωνίας σε ένα κείμενο που είναι «δημιουργικά αμφίσημο» ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στους Irish Times.

«Οι καλοί συμβιβασμοί δεν ικανοποιούν πάντα όλους και αφήνουν σε όλους την αίσθηση του ανικανοποίητου. Η εντολή από το κόμμα μας όμως, την κυβέρνησή μας και τον πρωθυπουργό μου ήταν πολύ συγκεκριμένη. Να επιτευχθεί μία συμφωνία. Κατά συνέπεια, συμβιβασμός. Το ερώτημα είναι εάν έχουμε συμβιβαστεί στη βασική μας αρχή. Και η απάντηση είναι ένα μεγάλο και ωραίο όχι» είπε και  συμπλήρωσε:

«Η βασική αρχή είναι διπλή. Περιλαμβάνει το μίγμα δύο ανταγωνιστικών αρχών. Η πρώτη είναι η αρχή της διατήρηση των δεσμεύσεων τις οποίες είχε ήδη υπογράψει το κράτος. Και μετά ήταν η άλλη αρχή, αυτή της δημοκρατίας, ότι είχαμε εντολή να προκαλέσουμε αυτό το πρόγραμμα. Και αυτές οι αρχές έπρεπε κάπως να γίνουν συμβατές με το Eurogroup και αυτό ήταν πρόκληση. Η εντολή μας ήταν να παλέψουμε ενάντια σε αυτό το άσπρο και μαύρο και να δημιουργήσουμε έναν τρίτο δρόμο».

«Το αποτέλεσμα είναι μικτό. Είναι ένας θρίαμβος για τη δημοκρατία και σημαίνει το τέλος της αυτόματης λιτότητας» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης. Οι συντάκτες της εφημερίδας επισημαίνουν σε αυτό το σημείο η εφημερίδα την αλλαγή του όρου από το «τέλος της λιτότητας» για την οποία μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας τη βραδιά των εκλογών.

«Δεν πρέπει όμως, να κάνουμε πίσω επιτρέποντας στο μνημόνιο να επιστρέψει. Και πρέπει να βρούμε τρόπους να πείσουμε τους εταίρους μας και τους θεσμούς ότι ο μόνος τρόπος να πάρουν πίσω όλα τα χρήματά τους είναι εάν η Ελλάδα αναπτυχθεί» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα εάν είχε ακολουθήσει πιο συμφιλιωτικό τόνο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις όπως είχε δηλώσει ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, απάντησε «Απολύτως όχι».

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Παναγιωτακόπουλος: Σε κατάσταση νέας δυστυχίας η Ελλάδα

Τα μηνύματα του Βερολίνου

Κουτσούμπας: Κοροϊδεύουμε όταν λέμε την τρόικα, θεσμούς – ΒΙΝΤΕΟ

Φλαμπουράρης: Υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας αλλά θα το αντιμετωπίσουμε

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ