Ισοδύναμα με βάση τους στόχους του μνημονίου ζητά ο Ντράγκι

Επιστολή με θέμα τη λίστα Βαρουφάκη απέστειλε προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. 

Ο κ. Ντράγκι τονίζει ότι η ελληνική λίστα μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.  Ωστόσο, επισημαίνει ότι  “οι δεσμεύσεις  που περιγράφονται από τις αρχές διαφέρουν από τις υφιστάμενες δεσμεύσεις του προγράμματος σε ορισμένους τομείς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σημειώνει, “θα πρέπει να εκτιμηθεί κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, εάν τα μέτρα που δεν γίνονται αποδεκτά από τις αρχές αντικατασταθούν με μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του προγράμματος”.  

 

 

 

Αναλυτικά η επιστολή στα ελληνικά:

Αγαπητέ Γερούν,

Τα στελέχη μου εξέτασαν την λίστα των μέτρων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές χθες το βράδυ. 

Η αρχική μας εντύπωση είναι ότι το έγγραφο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων και υπό αυτή την έννοια, είναι αρκετά περιεκτικό ώστε να αποτελέσει ένα αποδεκτό σημείο αφετηρίας για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Ωστόσο, όπως αναμενόταν, δεν ήταν δυνατό για τις αρχές να επεξεργαστούν συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις που μπορούν να εκτιμηθούν από τα θεσμικά όργανα σε σχέση με την ανάπτυξη, τα δημόσια οικονομικά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου, αυτό είναι κατανοητό.

Υποθέτω ότι είναι σαφές ότι η βάση για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, καθώς επίσης και για οποιεσδήποτε μελλοντικές ρυθμίσεις, θα είναι οι υπάρχουσες δεσμεύσεις κατά το τρέχον Μνημόνιο Συνεννόησης και το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο αυτό οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφονται από τις αρχές διαφέρουν από τις υφιστάμενες δεσμεύσεις του προγράμματος σε ορισμένους τομείς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να εκτιμηθεί κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, εάν τα μέτρα που δεν γίνονται αποδεκτά από τις αρχές αντικατασταθούν με μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας όσον αφορά την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. 

Θα ήθελα, επίσης, να απευθύνω ξανά έκκληση στις ελληνικές αρχές να δράσουν γρήγορα για να σταθεροποιήσουν την κουλτούρα πληρωμών και να απόσχουν από κάθε μονομερή δράση που θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα. 

 

 

Διαβάστε επίσης

Λαγκάρντ για λίστα Βαρουφάκη: Περιεκτική αλλά όχι πολύ συγκεκριμένη 

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η λίστα του Βαρουφάκη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ