Βαρουφάκης: Ο Ντάισελμπλουμ άλλαξε το κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω – Ολόκληρη η συνέντευξη

Τον Γερούν Ντάισελμπλουμ υπέδειξε ως υπεύθυνο για τη μη επίτευξη συμφωνίας ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς όπως είπε άλλο προσχέδιο ανακοίνωσης του έδειξε ο Πιερ Μοσκοβισί πριν από την έναρξη του Eurogroup και άλλο κείμενο παρουσίασε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών στη συνεδρίαση. 

“Πριν από τη συνεδρίαση συναντήθηκα με τον Πιερ Μοσκοβισί που θέλω να ευχαριστήσω για τον ιδιαίτερα θετικό του ρόλο στην όλη διαδικασία. Μου  παρουσίασε ένα προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης το οποίο θα ήμουν απόλυτα ευτυχής να υπογράψω εκείνη τη στιγμή ως είχε. Αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και έκανε λόγο για την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει αίτημα για παράταση σε ότι αφορά τη τρέχουσα δανειακή σύμβαση και αυτό θα οδηγούσε σε ένα τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα ως ένα μεταβατικό στάδιο προκειμένου να υπάρξει ένα συμβόλαιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Αυτό επρόκειτο να ήταν αντικείμενο συνομιλιών σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Αυτό το προσχέδιο που είδα ότι η Ε.Ε. θα παρείχε στο διάστημα αυτό τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Στη βάση αυτής της κατανόησης, θα ήμασταν και παραμένουμε ευτυχής να κάνουμε αίτημα για μια τέτοια παράταση αυτής της δανειακής συμφωνίας. Από τη δική μας πλευρά η δική μας κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να προτείνουμε μια σειρά από όρους που θεωρούσαμε ότι οι εταίροι μας ζητούσαν από εμάς προκειμένου να οικοδομηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη. Εμείς, επαναλαμβάνουμε την προσήλωσή μας στο πλαίσιο της δανειακής μας συμφωνίας και είμαστε προετοιμασμένοι να μην αναλάβουμε καμία δράση κατά τη διάρκεια της ενδιάμεσης συμφωνίας που θα αποτελούσε απειλή εκτροχιασμού του τρέχοντος προγράμματος ή δράση που κατά την εκτίμηση της ΕΚΤ θα είχε επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο μόνος όρος που θέταμε ήταν να μην ζητηθεί να επιβάλουμε μέτρα που είναι σαφώς υπέρ της ύφεσης και καθόλου αρμόζοντα σε σχέση με την ανθρωπιστική κρίση. Δηλαδή ούτε μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις ούτε αυξήσεις στο ΦΠΑ” είπε ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Eurogroup. 

“Δυστυχώς όμως αυτό το θαυμάσιο κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω εκείνη τη στιγμή χωρίς δεύτερη σκέψη, απεσύρθη λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση από τον πρόεδρο του Eurogroup και αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο, το οποίο μας πήγε πίσω στην προηγούμενη Τετάρτη” είπε. Σημειώνεται, συμπλήρωσε ότι την προηγούμενη Τετάρτη είχε ασκηθεί πίεση να υπογράψουμε παράταση όχι της δανειακής σύμβασης αλλά του τρέχοντος προγράμματος.

“Σε αντάλλαγμα, μας προσφέρθηκε μια νεφελώδης φράση, δηλαδή κάποια ευελιξία στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Η κυβέρνηση μας όμως εξελέγη για να αμφισβητήσει την φιλοσοφία του προγράμματος αυτού, δεν μας ενδιαφέρουν αισθητικές αλλαγές. Όμως, για αυτές τις νεφελώδεις λέξεις της κάποιας ευελιξίας, δεν μας εδόθη κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Ποιος είναι ο ορισμός της ευελιξίας; Εμείς προσφέραμε να απόσχουμε από την εφαρμογή του δικού μας προγράμματος για μια περίοδο έξι μηνών και το μόνο που μας έδωσαν πίσω ήταν μια νεφελώδης υπόσχεση περί ευελιξίας” τόνισε.

“Υπό αυτές τις συνθήκες ήταν αδύνατο για την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψουμε μια τέτοια ανακοίνωση” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης. 

“Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί προκειμένου να υπάρξει μια έντιμη συμφωνία τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνησή μας θα αναλάβει όλες τις δεσμεύσεις και τους όρους που όμως δεν θα επιδεινώσουν την κρίση στην κοινωνία. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εργαστεί προς ένα αδιέξοδο, ιδιαίτερα ένα αδιέξοδο που θα ήταν μη επωφελές προς το σύνοδος των Ευρωπαίων”, συνέχισε.  

 “Ζητούμε να υπάρξει μια διατύπωση που να επιτρέψει και στις δυο πλευρές να συνεχίσουμε το να ψάχνουμε το κοινό έδαφος που έχουμε. Λέμε ότι έχουμε αποδεχθεί τις υποχρεώσεις μας γιατί το κράτος μας έχει υπογράψει αυτή τη θέση. Υπάρχει και μια άλλη αρχή, ότι η δημοκρατία αλλάζει τις προδιαγραφές” πρόσθεσε. 

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δεν πιστεύει πως αυτό το πρόγραμμα αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία. “Αυτό το πρόγραμμα είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Θα ήταν μια πράξη ανακόλουθη να προτείνουμε μια τέτοια υπόσχεση, ότι θα ολοκληρώσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θεωρούμε λογικό”, υπογράμμισε. 

“Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να αντιμετωπίζεται ως μία αποικία χρέους”, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Αναφορικά με τη λέξη “ευελιξία” που αναφερόταν στο προσχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι “δεν επαφίεται σε εμάς να αποσαφηνίσουμε τον όρο. Δεν τον προτείναμε εμείς”.

“Αυτό που αποδείξαμε”, συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, “είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει να προσαρμοστεί και ότι η ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί ένα πρόγραμμα που απέτυχε”.

“Πρέπει να πείσουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον, όχι με ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει. Είμαστε στα όρια μίας μεγάλης κρίσης”, υπογράμμισε.

Παράλληλα είπε ότι “θα παραμείνουμε μέλη της Ευρωζώνης” και πρόσθεσε: “Είμαστε μία κυβέρνηση υπέρ της Ευρώπης και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μία κρίση που δεν σταμάτησε με το πρόγραμμα που μας ζητείται να επιμηκύνουμε”.

“Η Ευρώπη θα οργανωθεί ξανά σε ότι είναι αναγκαίο ώστε να γίνουν τα βήματα για να έχουμε ένα νέο συμβόλαιο επωφελές και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη”, επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι “το θέμα είναι να μην υπάρχει αδιέξοδο, το οποίο είναι περιττό”.

“Δεν έχουμε έρθει για να παίξουμε παιχνίδια με το μέλλον της Ευρώπης. Θέλουμε διαπραγματεύσεις”, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.  “Δεν υπάρχει μπλόφα, δεν παίζουμε” είπε σε μια αποστροφή του λόγου. 

 

 

 

 

 Διαβάστε επίσης

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την παράταση του προγράμματος

Βαρύ το κλίμα στο Eurogroup – ΒΙΝΤΕΟ

Αυτό είναι το κείμενο που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση

Απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση “σκληρό” κείμενο του Ντάισελμπλουμ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ