Guardian: Έκκληση 35 οικονομολόγων να εγκαταλειφθεί η λιτότητα στην Ελλάδα

Ελάφρυνση του χρέους, αναπτυξιακές πολιτικές, τέλος στη λιτότητα και διαπραγμάτευση με άλλους όρους ζητούν με ανοικτή επιστολή τους που δημοσιεύει ο Guardian, οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο, ενώ καλούν την Ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει το πρόγραμμα λιτότητας και να αποκαλύψει την διαφθορά που οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία.

Η Επιστολή

Συγκεκριμένα στην επιστολή που υπογράφουν 35 οικονομολόγοι και καθηγητές αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Ως οικονομολόγοι, σημειώνουμε ότι τα ιστορικά στοιχεία αποδεικνύουν τη ματαιότητα και τους κινδύνους της επιβολής ενός μη βιώσιμου χρέους και των όρων αποπληρωμής του σε χώρες-οφειλέτες. Τις αρνητικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας στην περαιτέρω αποδυνάμωση των οικονομιών και τις ιδιαίτερα σοβαρές συνέπειες που απορρέουν στα φτωχότερα νοικοκυριά.

Καλούμε λοιπόν την τρόικα (ΕΕ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα και ΔΝΤ) να διαπραγματευτεί με καλή πίστη με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να υπάρχει μια ακύρωση ενός μεγάλου μέρους του χρέους και νέους όρους αποπληρωμής οι οποίοι υποστηρίζουν την ανοικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας.

Αυτή η διευθέτηση θα πρέπει να σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου πλαισίου πολιτικής της ΕΕ σε επίπεδο που ευνοούν την προώθηση της ανάπτυξης και όχι αποπληθωριστικές πολιτικές (έκθεση, 14 Ιανουαρίου).

«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το πρόγραμμα λιτότητας που συνθλίβει την οικονομική δραστηριότητα και να υιοθετήσει μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, με στόχο την άμεση ανακούφιση από τη φτώχεια και την τόνωση της εγχώριας ζήτησης…»

Διαβάστε τη συνέχεια στο enikonomia.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ